2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan alkalmazkodjon a kukoricatermesztés a klímaváltozáshoz

A klímaváltozás hatásainak kivédése és a precíziós művelésben rejlő lehetőségek álltak a Kaposvári Egyetemen rendezett 2. Kukorica és búza konferenciasorozat középpontjában. A Magro.hu által szervezett tanácskozáson a tizenöt előadó hasznos ismeretekkel szolgált a kultúrák teljes technológiájáról, beleértve a fajtákat, a talajművelést, a növényvédelmet, a tápanyag-utánpótlást és a tárolást.

A klímaváltozás a mi régiónkban szélsőséges időjárási változékonyságot hoz magával, fokozódik a nyári meleg, a csapadék nem sokkal lesz kevesebb, de áttevődik a téli fél évre, tehát

aszályos nyarakra kell felkészülnünk, amit heves viharok és esőzések tarkítanak.

Ezeknek a káros hatásoknak a kivédésére indított nemesítési programot a KWS, melynek során beltenyésztett szárazság- és hőtűrő vonalakat hoznak létre, és a keresztezésükkel a kívánt tulajdonságú kukoricahibrideket tudnak létrehozni. 

Jövőre három új kukoricahibridet vezetnek be a hazai piacra a nemesítési programból. A Limagrain olyan alkalmazást fejlesztett ki, amellyel a választott hibridet az előzőleg felmért adottságoknak megfelelően, optimális tőszámmal lehet kiültetni. Eddig száz magyarországi tábláról gyűjtötték be a szükséges adatokat, amelyek egy része műholdról, a többi a gazdálkodótól, illetve a kombájn hozamméréséből származik. Hasonló fejlesztésről számolt be az Axiál is, kiemelve az adatkezelés és a modellkészítés fontosságát.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Öntözés nélkül már elképzelhetetlen a mezőgazdaság a forró nyarakon A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam