2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímaváltozás és élelmiszer-biztonság

Az éghajlatváltozás dinamikáját az utóbbi évszázadban az emberi tevékenység jelentősen megváltoztatta, ezért fel kell készülni az éghajlati szélsőségek számának és intenzitásának növekedésére, ami a mezőgazdasági földhasználatot, ebből következően az élelmiszer- és élelmezésbiztonságot is döntően befolyásolja.

A bekövetkező változások jelentős hatást gyakorolhatnak számos, élelmiszer-biztonsági szempontból fontos tényezőre (az élelmiszerlánc mikotoxin- és peszticid-terhelése, komplex öko-toxikológiai folyamatok, környezetbiztonság kapcsolódó területei). A földhasználathoz kapcsolódóan az élelmezés- és élelmiszer-biztonság kérdésköre tekinthető társadalmi szempontból a legsérülékenyebbnek.

Ez egyrészt a megtermelt élelmiszerek mennyiségét, a termésbiztonságot és stabilitást, másrészt pedig a megtermelt és előállított élelmiszerek minőségét, egészségi és higiénés állapotát, szállíthatóságát és tárolhatóságát jelenti.

A klímaváltozás okozta új körülmények között mindkét terület kezelése, kutatása és ennek alapján alkalmazkodási stratégiák és módszerek kialakítása szükséges országos és nemzetközi szinten is.

A NÉBIH elképzelése egy intelligens döntéstámogató rendszer, amely képes az időjárás és a klímaváltozás várható hatásait figyelembe véve az állategészségügyi, állattenyésztési, erdészeti, vadászattal és halászattal, növény-, talaj- és agrárkörnyezettel kapcsolatos döntéstámogató információkat, kockázatbecsléseket nyújtani, amelyek

átfogják az élelmezésügy, élelmiszer-biztonság és élelmiszerlánc teljes vertikumát.

Így tervezhetők a kereskedelmi és egyéb munkafolyamatok, a kártevők/kórokozók elleni védekezési és megelőzési mechanizmusok, a termés mennyiségének, minőségének becslése az állattenyésztésben és a növénytermesztésben, hal- és vadgazdálkodásban egyaránt. Továbbá ezek az információk hatékonyan beépíthetőek a NÉBIH döntési folyamataiba.

Az előrejelző rendszer nemcsak a hatósági munkát fogja megkönnyíteni, hanem a gyakorlatban is használható szolgáltatást fog nyújtani az élelmiszerlánc számos szereplőjének.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot Áldás vagy átok a vakond? Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: http://portal.nebih.gov.hu
Vissza
Hírfolyam