2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható állati fehérjék nyomában

Az utóbbi években jelentősen nőtt a rovarokból készült élelmiszerekkel kapcsolatos érdeklődés Európában. Többségünk egyelőre csak mint az élővilág érdekes szereplőiként, rosszabb esetben kártevőként tekint a rovarokra, de hamarosan az öreg kontinensen is tányérra kerülhetnek fehérjeforrásként.

A fenntartható élelmiszer-termelés megoldásainak keresése a jelenkor egyre égetőbb feladata. Ennek egy lehetséges iránya a hagyományostól eltérő alapanyagok felhasználási lehetőségeinek kiaknázása, például

a több mint 1900 ehető rovarfaj élelmiszerként és takarmányként történő alkalmazása.

A rovarfogyasztás számos ázsiai és afrikai gasztronómiai kultúrának jelenleg is szerves része, s az elmúlt években ugrásszerűen nő azon tanulmányok száma, amelyek az ezzel járó előnyöket és kockázatokat vizsgálják.

Az ókorban és a középkorban még Európa területein is közkedvelt csemegének számítottak a rovarok,

csak az 1800-as években kapta meg a rovarfogyasztás a „nem illendő” bélyeget. A keresztény, iszlám és zsidó kultúrák szokásai között szintén szerepelt a rovarevés, amelyről számos korabeli forrás tanúskodik. Például a Bibliában Mózes könyvében és Márk evangéliumában is olvashatók a különféle sáskák fogyasztásával kapcsolatos részek.

Sült sáska, bambuszféreg, molybáb, tücsök, skorpió, búvár bogár és óriás bogarak egy bangkoki piacon Fotó: en.wikipedia.org

Ettől függetlenül a rovarok élelmiszerként való hasznosítása a mai nyugati társadalmak nagy részét viszolygással tölti el, pedig a kutatók egyetértenek abban, hogy megoldást nyújthat a megszokott állati fehérjék kiváltására. A társadalom fejlődésével párhuzamosan nő az állati fehérjék iránti igény, a hústermelés fokozódó mértéke azonban jelentős környezeti többletterheléssel jár.

Az ehető rovarfajok, mint a lisztkukac vagy a vándorsáska viszont a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva sokkal kisebb mértékű ökológiai lábnyomot hagynak maguk után.

Amellett, hogy a rovarok kevesebb ráfordítást igényelnek a tenyésztés során, sokkal hatékonyabban alakítják a takarmányt saját testtömegükké, mint más állatfajok. Ez annak tudható be, hogy nem szükséges külön energia a testhőmérsékletük megtartásához, mivel környezetük hőtartalmát veszik fel. Ráadásul takarmányként felhasználhatók olyan mezőgazdasági, élelmiszeripari vagy éppen faipari melléktermékek, amelyeket ma sok esetben hulladékként tartunk számon.

A rovarokra a kutatók értékes, fenntartható fehérjeforrásként tekintenek,

hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket és aminosavakat, ásványi anyagokat és vitaminokat, kisebb arányban rostokat és zsírokat. A tápértékük fajonként és fejlődési szakaszonként eltérő, illetve a takarmányozás is meghatározó. A rovarok élelmiszercélú tenyésztésének és fogyasztásának előnyei mellett azonban számos aggály felmerült: patogén mikrobákkal, toxikus anyagokkal szennyezettek lehetnek, bizonyos részeik nem emészthetők, és az allergiás reakciók kialakulása sem zárható ki. Az EFSA kockázatértékelése alapján kevés adat áll rendelkezésre, így javasolják a további kutatások elvégzését.

Az Európai Unióban a 258/97/EK rendelet szerint új élelmiszernek minősülnek a rovarok és rovartartalmú élelmiszerek, forgalmazásuk előzetes kockázatbecsléshez és külön engedélyezési folyamathoz kötött. Eddig elsősorban Angliában, Belgiumban, Franciaországban és Hollandiában merült fel az ilyen termékek iránti kereslet e területek kulturális sokszínűségének köszönhetően. Az EFSA mellett több tagállam hatósága is egyetért abban, hogy a potenciális előnyök ellenére a nem ellenőrzött és nem biztonságos forrásból származó rovarok egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 1. rész (videó) Dollármilliós károkat okozó invazív rovarral küzdenek Amerikában Kampány indult a vadhúsfogyasztás ösztönzésére Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: portal.nebih.gov.hu
Vissza
Hírfolyam