2020. július 13., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közeledünk egy ökológiai katasztrófához?

Kutatók már jó ideje kongatják a vészharangot a rovarpopulációk hanyatlása miatt. Egy friss kutatás sokkal drámaibb egyedszámcsökkenést állapított meg, mint amit eddig feltételeztek.

A vizsgálat során 63 német természetvédelmi területen figyelték meg a rovarpopulációk alakulását, az eredmény pedig a tudósokat is megdöbbentette, ugyanis 27 év alatt több mint 76 százalékkal csökkent a rovarok egyedszáma a vizsgált területeken – számolt be a PLoS One folyóirat.

A rovarok kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémák működésében, a vadon élő növények 80 százalékának beporzásáért felelnek, emellett a madarak mintegy 60 százalékának táplálékai.

A rovarok számának visszaesését korábbi vizsgálatok is igazolták, azonban a mostani kutatás nem csak egy-egy fajra fókuszált, és hosszú időskálán figyelte meg a rovarok biomasszáját (élő tömegét). 

A hanyatlás okainak feltárásához Caspar Hallmann, a hollandiai Radboud Egyetem szakembere csapatával 63 védett németországi területen 27 éven át kihelyezett rovarcsapdák segítségével mérte fel a rovarbiomasszát. Kiderült, hogy

a repülő rovarok biomasszája átlagosan alig 27 év alatt 76 százalékkal – nyár közepén 82 százalékkal zsugorodott össze.

A kutatás eredményei egybecsengenek egyes fajok egyedszámának az utóbbi időszakban feltárt csökkenésével, mint például a sérülékeny fajnak számító pillangók, vadméhek és molylepkék, a mostani kutatás azonban a teljes rovarbiomassza csökkenését bizonyítja.

A teljes cikk a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018) Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam