2018. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Közeledünk egy ökológiai katasztrófához?

Kutatók már jó ideje kongatják a vészharangot a rovarpopulációk hanyatlása miatt. Egy friss kutatás sokkal drámaibb egyedszámcsökkenést állapított meg, mint amit eddig feltételeztek.

A vizsgálat során 63 német természetvédelmi területen figyelték meg a rovarpopulációk alakulását, az eredmény pedig a tudósokat is megdöbbentette, ugyanis 27 év alatt több mint 76 százalékkal csökkent a rovarok egyedszáma a vizsgált területeken – számolt be a PLoS One folyóirat.

A rovarok kulcsszerepet játszanak az ökoszisztémák működésében, a vadon élő növények 80 százalékának beporzásáért felelnek, emellett a madarak mintegy 60 százalékának táplálékai.

A rovarok számának visszaesését korábbi vizsgálatok is igazolták, azonban a mostani kutatás nem csak egy-egy fajra fókuszált, és hosszú időskálán figyelte meg a rovarok biomasszáját (élő tömegét). 

A hanyatlás okainak feltárásához Caspar Hallmann, a hollandiai Radboud Egyetem szakembere csapatával 63 védett németországi területen 27 éven át kihelyezett rovarcsapdák segítségével mérte fel a rovarbiomasszát. Kiderült, hogy

a repülő rovarok biomasszája átlagosan alig 27 év alatt 76 százalékkal – nyár közepén 82 százalékkal zsugorodott össze.

A kutatás eredményei egybecsengenek egyes fajok egyedszámának az utóbbi időszakban feltárt csökkenésével, mint például a sérülékeny fajnak számító pillangók, vadméhek és molylepkék, a mostani kutatás azonban a teljes rovarbiomassza csökkenését bizonyítja.

A teljes cikk a lenti linken olvasható tovább.

Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Az óceáni bolygó (angol nyelvű természetfilm) „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban 11 000 éve nem volt ilyen nagy a felmelegedés 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában 2017 a rekordok éve volt a Pilisi Parkerdőben