2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a mezőgazdaság felelős a rovarpusztulásért

Az utóbbi időben sorra látnak napvilágot az ijesztő mértékű rovarpusztulásokról szóló hírek. A kutatók több kiváltó okot is látnak a probléma mögött.

A Leibniz Intézet kutatói a vízi vagy vízközeli rovarok életmódjának vizsgálata alapján megállapították, hogy az utóbbi években a Németországban bekövetkezett nagyarányú rovarpusztulás egyik fő kiváltója az éjszakai fényjelenségek gyakoriságának növekedése – írja a topagrar.com.

A közelmúltban több tudományos intézet és társaság károsnak minősítette a rovarpusztulás mértékét, és a mezőgazdaságot tette első számú felelőssé a populációk nagyarányú csökkenéséért, ebből pedig heves tudományos vita kerekedett. 

A pusztulás pontos okainak megállapítására a Leibniz Intézet Brandenburg tartományban egy vízelvezető árokban két éven keresztül – különböző megvilágítási viszonyok mellett (megvilágított és megvilágítatlan parcellák kialakításával) – vizsgálta az ottani rovarok előfordulását és magatartását.

Ennek alapján kimutatták, hogy bár

a pusztulásban a mezőgazdasági termelési technológiák gyökeres megváltozása is kétségtelenül szerepet játszott, emellett azonban legalább ilyen erősségű hatása volt és van a különböző forrásokból származó, egyre szaporodó mesterséges éjszakai fényeknek,

amelyek Németországban éjszakánként legalább egymilliárd rovart irritálnak. Ezek a fények egyrészt megzavarják a rovarok életritmusát (sok rovar nem tud kitörni a fénysugárból), másrészt ezek révén többen esnek áldozatul az őket tizedelő ragadozóknak.

Az ijesztő méreteket öltő rovarpusztulásokról korábban többször beszámoltunk. Egy nemrég lezajlott vizsgálatban például 63 német természetvédelmi területen figyelték meg a rovarpopulációk alakulását, az eredmény pedig a tudósokat is megdöbbentette, ugyanis

27 év alatt több mint 76 százalékkal csökkent a rovarok egyedszáma a vizsgált területeken.

A kutatók ebben az esetben is elsősorban a megműveletlen területek visszaszorítását, az egyre intenzívebbé váló mezőgazdasági művelést, különös tekintettel a növényvédő szerek elterjedt használatára, és a mezsgyék, virágos rétek és mezők eltűnését nevezték meg legfőbb felelősökként. Igaz, hozzátették, a pontos okok meghatározására további vizsgálatokra van szükség.

Neked ajánljuk
A biogazdálkodás gondjai Az éjjeli lepkék is szorgosak a beporzásban Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam