2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban

Az „éghajlatbarát mezőgazdaság” irányába tett újabb lépésként mutatták be a megjelent országok képviselői a saját tapasztalataikat 2017 májusában a FAO központjában Rómában. Tanzániától kezdve Vietnamig többen beszámoltak arról, hogy hogyan tudnak a klímaváltozás hatásaival megbirkózni, és csökkenteni az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat anélkül, hogy ezzel az élelmiszer-termelést akadályoznák.

Az „éghajlatbarát mezőgazdaság” (angolul climate-smart agriculture) egy olyan módszert jelent az élelmezési rendszer átalakítására, melynek célja a termelékenység fenntartható növelése és ezzel párhuzamosan a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a káros gázkibocsátás csökkentése – olvasható a FAO közleményében.

Erős támogatás Tanzániában

Tanzánia mezőgazdasága becslések szerint évente 200 millió dollár veszteséget kénytelen elkönyvelni az éghajlatváltozás miatt. Ezt megelégelve a kormány a klímabarát megközelítést beépítette a tervezési és költségvetési politikába, illetve az ezzel kapcsolatos kutatásokra szánt összegeket is növelni szándékozzák. Például

kevesebb vizet igénylő rizstermesztési módszert vezettek be öt tanzániai régióban néhány évvel ezelőtt.

A gazdák megtapasztalták, hogy mérsékelt öntözés ellenére növekedett a hozamuk, ami a szárazsággal küzdő területeken nem elhanyagolható eredmény. A környezetkímélő mezőgazdaság az ország északi részén szintén hatékonynak bizonyult. Ott ennek keretében

az édesburgonya, kukorica, cirok és pamut szárazságtűrő fajtáit részesítették előnyben, és természetes trágyázást alkalmaztak talajjavításra.

Ezek hatására a termelékenység négyszeresére nőtt a normál művelésű földekhez képest. Szakértők

a tejelő tehenek magas tejhozamú fajtáját tenyésztették ki,

melyek révén gazdák kisebb állatállomány mellett tettek szert nagyobb jövedelemre. Nem elhanyagolható tényező, hogy közben az üvegházhatásúgáz-kibocsátás is mérséklődött.

Küzdelem a természet erőivel Vietnamban

2016-ban mintegy 700 000 hektár földterület (főként rizs) szenvedett súlyos károkat természeti katasztrófák hatására Vietnamban. Ennek következtében 800 000 tonna rizs kiesett a termelésből, és több mint egymillióan kerültek az éhezés szélére. A helyzetre adott válasz magába foglalt számtalan intézkedést országos és helyi szinten a változó éghajlathoz való alkalmazkodásért és a katasztrófaveszély megfelelőbb kezeléséért.

Rizsföldek helyére gyümölcsfákat és szőlőt ültettek, melyek kisebb vízigénnyel bírnak,

és másodlagos jövedelemforrást kínálnak a gazdáknak. Jó időjárás esetén újra vethető rizs ezekre a területekre.

Az északi hegyvidékeken és az ország központi részén

az élelmiszernövény-földek közé gyümölcs- és ipari felhasználású fákat telepítettek,

mely szintén jövedelemforrást jelent a termelők számára amellett, hogy a talajromlást is csökkenti. Továbbá ez is mérsékli a káros üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

A növénytermesztésnek az akvakultúrával való ötvözése

is egy bevált módszer Vietnamban. Ilyen többek között a bioráktenyésztés a mangrove erdőkben, ami a part menti sávban élők számára biztosít megélhetést.

A háztáji sertéstartókat arra biztatják szakértők, hogy

organikus emésztést könnyítők használatával tegyék alkalmassá a keletkezett hulladékot

a biogáz előállítására, amit aztán a napi tevékenységükhöz használhatnak fel újra (főzés, világítás). Vagy akár szétteríthetik a rizsföldeken azok táplálására.

A FAO-székházban tartott rendezvényen részt vevők hangsúlyozták, a klímabarát intézkedéseket be kell építeni a szakpolitikai intézkedésekbe, és a gazdák körében is terjeszteni kell.

Neked ajánljuk
A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul A jegesmedve szerelMese – Előadás gyerekeknek a klímaváltozásról Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam