2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovák–magyar összefogás a méh- és a mézhiány ellen

Az Európában előállított méz a kontinens fogyasztásának mindössze 60 százalékát fedi. A hiányzó mennyiséget külföldi importtal pótolják az európai országok, jelentős részét kínai behozatallal. A méhészek szerint a tavalyi méztermés csaknem harmadával volt kevesebb az azt megelőző évihez viszonyítva. A kiesésnek a szárazság volt a fő okozója.

Szlovákiába viszonylag nagy mennyiségű méz jut be külföldről, melynek eredete gyakran ismeretlen, szakértők szerint ráadásul a minősége is megkérdőjelezhető. A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évi szlovákiai méztermésre nem csak az időjárás volt negatív hatással. „Csökkent a méhállomány. Gyengültek a méhcsaládok, a felépülésük pedig több méhésznél nem volt eredményes” – mondta Rudolf Moravčík, a szenckirályfai Méhészeti Múzeum vezetője.

A méhelhullás Szlovákiában 10–12 százalékos volt, ám vannak országok, ahol elérte a 60 százalékot is.

Gál Attila magyarbéli méhész szerint a tavalyi méztermés csaknem harmadával volt kevesebb az azt megelőző évihez viszonyítva.

„A szárazság volt a kiesés fő okozója. Jelenleg egyébként 40–45 családunk van, igencsak aggódnunk kell miattuk, és törődni velük”

– mondta lapunknak a magyarbéli méhész. Az elmúlt években a pozsonyi fedett piacon értékesítették a termékeiket, ma viszont a külföldi behozatal miatt már csak házi udvarról folytatnak árusítást.

A napokban Szlovákia és Magyarország közös projektet indított be a probléma leghatékonyabb orvoslása érdekében, a „Méhek az erdő gyermekei” elnevezéssel. A projektre az uniós alapokból mintegy 1 millió euró fordítható. Marián Staník, a Szlovák Erdők állami vállalat vezérigazgatója megjegyezte, hogy

a projekt keretében mind a szlovák, mind pedig a magyar fél terepbeli méhmintagazdaságokat alakít ki.

„Ezek közül elsősorban az erdei tantermet emelném ki, amely Szlovákiában Kistapolcsány üzemrészlegeként fog működni. Lényeges része a projektnek, hogy vásárlunk vagy 200 méhcsaládot, amelyeket lényegében az egész tervezet érint” – részletezte Staník. A továbbiakban kifejtette, hogy Kistapolcsányban méhskanzent is létrehoznak, ahol a nyilvánosság és a diákok egyaránt sokat megtudnak a méhészszakmáról. A Szlovák Erdők vállalat csaknem 12 hektárnyi területen ültet ki mézelő virágokat, valamint további 67 hektárnyi területen gazdagítja a már meglevő mézelő virágok számát. Staník szerint olyan aktivitásokról van szó, amelyekkel korábban az erdőgazdaság dolgozói nap mint nap foglalkoztak.

Neked ajánljuk
Végleg lezárulni látszik az olcsó gyümölcsök időszaka Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam