2019. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovák–magyar összefogás a méh- és a mézhiány ellen

Az Európában előállított méz a kontinens fogyasztásának mindössze 60 százalékát fedi. A hiányzó mennyiséget külföldi importtal pótolják az európai országok, jelentős részét kínai behozatallal. A méhészek szerint a tavalyi méztermés csaknem harmadával volt kevesebb az azt megelőző évihez viszonyítva. A kiesésnek a szárazság volt a fő okozója.

Szlovákiába viszonylag nagy mennyiségű méz jut be külföldről, melynek eredete gyakran ismeretlen, szakértők szerint ráadásul a minősége is megkérdőjelezhető. A helyzetet tovább rontja, hogy az elmúlt évi szlovákiai méztermésre nem csak az időjárás volt negatív hatással. „Csökkent a méhállomány. Gyengültek a méhcsaládok, a felépülésük pedig több méhésznél nem volt eredményes” – mondta Rudolf Moravčík, a szenckirályfai Méhészeti Múzeum vezetője.

A méhelhullás Szlovákiában 10–12 százalékos volt, ám vannak országok, ahol elérte a 60 százalékot is.

Gál Attila magyarbéli méhész szerint a tavalyi méztermés csaknem harmadával volt kevesebb az azt megelőző évihez viszonyítva.

„A szárazság volt a kiesés fő okozója. Jelenleg egyébként 40–45 családunk van, igencsak aggódnunk kell miattuk, és törődni velük”

– mondta lapunknak a magyarbéli méhész. Az elmúlt években a pozsonyi fedett piacon értékesítették a termékeiket, ma viszont a külföldi behozatal miatt már csak házi udvarról folytatnak árusítást.

A napokban Szlovákia és Magyarország közös projektet indított be a probléma leghatékonyabb orvoslása érdekében, a „Méhek az erdő gyermekei” elnevezéssel. A projektre az uniós alapokból mintegy 1 millió euró fordítható. Marián Staník, a Szlovák Erdők állami vállalat vezérigazgatója megjegyezte, hogy

a projekt keretében mind a szlovák, mind pedig a magyar fél terepbeli méhmintagazdaságokat alakít ki.

„Ezek közül elsősorban az erdei tantermet emelném ki, amely Szlovákiában Kistapolcsány üzemrészlegeként fog működni. Lényeges része a projektnek, hogy vásárlunk vagy 200 méhcsaládot, amelyeket lényegében az egész tervezet érint” – részletezte Staník. A továbbiakban kifejtette, hogy Kistapolcsányban méhskanzent is létrehoznak, ahol a nyilvánosság és a diákok egyaránt sokat megtudnak a méhészszakmáról. A Szlovák Erdők vállalat csaknem 12 hektárnyi területen ültet ki mézelő virágokat, valamint további 67 hektárnyi területen gazdagítja a már meglevő mézelő virágok számát. Staník szerint olyan aktivitásokról van szó, amelyekkel korábban az erdőgazdaság dolgozói nap mint nap foglalkoztak.

Neked ajánljuk
Bécs, a rovarbarát város Bécs, a rovarbarát város Zöld buszmegállók méheknek és pillangóknak Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Tovább a forrásra: ujszo.com
Vissza
Hírfolyam