2019. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hódít az egészséges étkezés

A következő években egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges, helyben termelt, természetes alapanyagokból készülő ételek. Erről is szó esett a Sirha Budapest nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítás megnyitóján. A kiállításon közös menüvel mutatkoztak be a visegrádi országok (V4).

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Magyarország soros V4-elnöksége tiszteletére közös V4-standdal vesz részt a szakkiállításon. A V4-menüt a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a meghívott szlovák, cseh és lengyel séfek állították össze a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételekből.

Szlovákia hideg étele szarvasborjú-terrine juhtúróropogóssal, homoktövisgyöngyökkel és diópestóval, salátával, Magyarország levese pedig egy gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Csehország főétele omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel, Lengyelország főétele pedig kacsahús csicsókacsipsszel, zellergyökérpürével, füstölt túrógombóccal, fondant burgonyával és lóbabbal. A menüt Magyarország desszertje, egy újragondolt somlói galuska zárja.

„Egy ország gasztronómiája csak akkor lehet jó, ha az alapanyagokat az agrárium folyamatosan és jó minőségben tudja biztosítani” – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a megnyitón. A jó gasztronómiához Magyarországnak megvannak a földrajzi adottságai, az egyéb feltételeken azonban még lehet, és kell is tovább javítani. Elengedhetetlennek nevezte például a szaktudás bővítését, a kreativitás és az innováció szélesebb körű alkalmazását.

A következő években egyre nagyobb szerepet kapnak az egészséges, helyben termelt, természetes alapanyagokból készülő ételek, és erre kell felkészülnie a nyersanyagokat előállító mezőgazdaságnak is.

Nagy István szerint szemléletváltásra van szükség, amelynek középpontjában a minőségi termelésnek, a környezettudatosságnak és az élelmiszer-biztonságnak kell állnia, a földművelésügyi tárca céljaival összhangban.

Az idei Sirha Budapesten az élelmiszeripar, sütő- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, valamint a csomagolóipar legújabb trendjei és technológiáinak bemutatása mellett számos szakmai versenyt és fórumot rendeznek. A Sirha nemzetközi hálózat tagjaként megrendezett kiállítás a hálózat legnagyobb eseménye (a lyoni alapító rendezvény után), mivel 17 ország több mint 300 kiállítója mutatja be termékeit. Itt rendezik meg a többi között a Bocuse d’Or magyar döntőjét.

Emellett a Hungexpo Zrt. és a Trade magazin idén harmadik alkalommal rendezi meg a Sirha Budapest innovációs termékversenyt, melyben a kiállítás témájához illeszkedő innovatív megoldásokat értékeli a szakmai zsűri.

Neked ajánljuk
Almatermesztés Magyarországon (1999–2017) Eltűnt a szabadföldi paradicsom és paprika Parlagfűpollen-koncentráció Magyarországon (2010-2018) Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam