2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vegyszermentes siker – társadalmunk és bolygónk igényeire is figyel az év agrárembere

Hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesít a 250 főt foglalkoztató Bio-Fungi Kft., melynek alapítója és tulajdonos-ügyvezetője, Futsy Árpád azt vallja, hogy fejlődést közös erővel lehet elérni.

A Bio-Fungi Kft.-t 1991-ben alapították, két fő tevékenységi köre a gombakomposzt és -alapanyagelőállítás, valamint a friss gomba termesztése. Jelenleg 55 hőkezelőben heti 2400 tonna csiperkegomba-komposzttal és 300 tonna laskaalapanyaggal látják el Magyarország és további 10 ország gombatermelőit, amellyel a régióban abszolút piacvezetők. Ez a mennyiség a régió gombakomposzt-alapanyagának 50 százalékát teszi ki.

A Mutsy Árpád vezette cég a környék egyik legjelentősebb munkaadója Fotó: kkvmagazin.com

A gombatermesztés modern, holland típusú termesztőházas technológiáját 2008-ban vezette be a cég, amelyet a mai napig fejlesztenek. Jelenleg 12 darab 864 négyzetméteres és 12 darab 580 négyzetméteres modern, felszíni gombatermesztő házzal és 12 db laskagomba-termesztő sátorral rendelkeznek. Hetente több mint 120 tonna friss gombát értékesítenek Magyarország, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia vezető szupermarketláncaiban.

A cég 100 százalékban magyar tulajdonban lévő középvállalkozás, 250 főt foglalkoztat.

Mutsy Árpád a vállalkozói gondolkodásmóddal már gyerekkorában megismerkedett, ifjúkorát a vajdasági Zentán töltötte, ahol nagyszülei, szülei is gazdálkodtak, többek között édesapja gombát is termesztett. Az áporkai kistérségben lévő gombakomposztüzem-beruházás 2000-től indította el a cég kezdetben lassú, majd 2004-től dinamikus fejlődését.

A beruházásoknak köszönhetően a vállalkozás képes a 10-15 százalékos éves növekedésre Fotó: Bio-Fungi Kft.

Az Év Agrárembere kitüntető díj 2017-es győztese a budapesti kertészeti egyetem elvégzése után egy gombacsíragyártással és -forgalmazással foglalkozó multinacionális cégnél helyezkedett el a kilencvenes évek elején. Itt 10 évet töltött el, ahol alaposan megismerte a vállalati kultúrát, és széles kapcsolati tőkére és szaktudásra tett szert.

Szaktanácsadóként rendszeresen vesz részt az iparágban tevékenykedő európai és tengerentúli versenytársak szakmai felkészítésében azzal a meggyőződéssel, hogy a fejlődés közös, azt egyetlen szereplő sem képes magának kisajátítani. Modern, környezetkímélő technológiákat használnak gombatermesztő üzemeinkben, a gomba termesztését vegyszermentesen végzik, valamint gyártásukat víztakarékosság (csepegtető öntözés és párásítás) jellemzi.

Mutsy Árpád és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Év Agrárembere kitüntető díj gálaestjén Fotó: agrotrend.hu

Az elmúlt évtizedben több mint 3 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre azért, hogy a termékeik minősége, a cég piaci pozíciói dinamikusan fejleszthetőek legyenek. Ezek nagy része olyan technológiák, termékek fejlesztését és bevezetését jelentette, amivel egyedülállóvá válhattak, és elmondható, hogy a legtöbb innovációt Közép-Kelet-Európában ők hajtották végre a gombatermesztési ágazatban.

A fejlesztések mellett az egészségnevelés és -megőrzés is fókuszban

Mind a komposztgyártásban, mind a friss gomba termesztésében folyamatosak a beruházások és fejlesztések. Előbbi területen új hőkezelők építését, utóbbin további modern, felszíni csiperkegomba-termesztő házak és laskagomba-termesztő sátrak építését tervezik. Ezenkívül a termékfejlesztés is kiemelten fontos számukra; a közeljövőben vezetik be a piacon teljesen újszerű gombalapú félkész és késztermék-családjukat, amelynek a fejlesztése hónapok óta zajlik.

– Egy olyan változó világban, mint a miénk, egy sikeres vállalkozásnak a közvetlen és távolabbi közösségek, társadalmunk és bolygónk igényeire is tekintettel kell lennünk – vallja Mutsy Árpád.

Az egészség megőrzésében kiemelt szerepet játszik a tudatos táplálkozás, amely figyelmet fordít az alapanyagok kiválasztására, helyes elkészítésére. A Bio-Fungi Kft. elkötelezett támogatója ezeknek a törekvéseknek, amelyhez kapcsolódóan a gomba gasztronómiai felhasználásához nyújt szakértői segítséget.

A hazai gombafogyasztás növelését tűzték ki célul, amihez edukációs anyagaikkal, honlapjaikkal, receptes könyvekkel és füzetekkel, valamint IskolaGomba Programjukkal járulnak hozzá. Jelentős karitatív tevékenységük is, például a mellrák elleni harc támogatása, a hazai jótékonysági szervezetek segítése és a helyi településeken működő közösségek által szervezett események felkarolása is.

Neked ajánljuk
Önfenntartó, vízen lebegő holland tehenészet Az ENSZ főtitkára szerint még soha nem volt ennyire veszélyeztetett és megosztott a világ Törökország ratifikálni fogja a párizsi klímavédelmi egyezményt Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam