2020. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szédítő piacbővülés: alig bírnak lépést tartani a francia biogazdák

Az uniós biopiac második helyezettje Németország után Franciaország. Termelőik még évekig nem lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket. A 2016-os összesített adatok alapján 7,15 milliárd eurós bevételt volt képes produkálni a bioszektor Franciaországban, ami 17 év leforgása alatt hétszeres növekedést jelent – derül ki a Péterdi Krisztina által jegyzett cikkből.

Franciaországban szívesen veszik, ami egészségesen finom Fotó: Shutterstock

A statisztikák szerint tíz francia közül kilenc fogyaszt bioterméket, és heten vallják magukat rendszeres fogyasztónak (Agencebio 2017).

A tudatos fogyasztók egyre fontosabbnak tartják a környezet megőrzését, a biotermelésben az állatok jóllétének, és a fenntartható fejlődés megvalósításának lehetőségét látják.

Ami a gazdákat illeti, ez a termelési mód magasabb jövedelemszintet biztosít.

Némelyik termelő a bióra való átallásban találta meg a kivezető utat a néha kilátástalan helyzetből,

hiszen a nagy áruházláncok a konvencionális termékek felvásárlási árára erős nyomást gyakorolnak.

Francia feldolgozók keresnek biogabonát sör-, liszt- és takarmánygyártás céljára, jelenleg a szükségletek egyharmadát nem sikerül fedezni a hazai termelésből. Öt év alatt meg kell duplázni a termelést ahhoz, hogy biztosítani lehessen a szükségletek kielégítését. „Termeljetek, és mi elfogyasztjuk!” – hangzott el a felszólítás Gaël Savrot, az Axereal Elevage igazgatója részéről.

Meglepően nagy az igény a biogabonára Fotó: Pixabay

Az Axereal fő tevékenysége gabona és olajos növények felvásárlása és értékesítése francia és nemzetközi szinten. A felvásárolt alapanyag egy részét saját takarmánykeverőjében dolgozza fel a cég.

Az Axereal a következő 5 évben 20 000 tonnával kívánja emelni a biominősítésű takarmány-alapanyag felvásárlását. (A cég 500 000 tonnás nagyságrendben állít elő takarmányt.) Leányvállalata, a Boormalt nemzetközi szinten a második legnagyobb malátatermelő Európában. A biomaláta hiánycikknek számít, pedig nagy lenne rá az igény a sörmanufaktúrák körében.

Neked ajánljuk
A csehek automatából népszerűsítik a saját krumplijukat A japán likőr cefremoslékától boldogabbak a malacok Megoldaná a globális élelmezési problémákat egy magyar kutató ITM: Az eredményes klíma- és természetvédelem kulcsszereplői a fiatalok 45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam