2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tücsök, bogár – vannak, akik pénzt tesznek ebbe

Miközben a Föld lakossága negyedének megszokott a rovardiéta, az ökoszisztémáért aggódók közül sokan úgy tartják, ez közel sem elég. Szerintük mindenkinek ízeltlábúakra kellene alapoznia a fehérjebevitele nagy, de legalábbis jelentős részét. Bár az alternatív állati fehérje-forrásban egyre többen látnak üzleti lehetőséget Nyugaton is, vannak, akik szerint az sem kímélné jobban a Földet, ha a gazdák nagy része az állattartásról a nagyüzemi rovartenyésztésre térne át.

Míg a vita el nem dől, a fejlett nyugati országok rovarrágcsálástól ódzkodó sertésfogyasztóit sztárszakácsok igyekeznek a fúziós konyha egy-egy remekével rábírni az rovaralapú étrendre.

Az emberi fogyasztásra alkalmas rovarok és csúszómászók piaca a következő fél évtizedben hozzávetőleg 40-45 százalékkal nő majd évente.

Az ehető ízeltlábúakból származó bevétel – a Global Market Insights kutatása szerint – 2023-ra világviszonylatban akár az 522 millió dollárt (132 milliárd forintot) is elérheti. Az eladások mintegy harmadában

a kenyerek, kekszek, teasütemények, muffinok, levesek, gyümölcsitalok készítéséhez használható, porított ízeltlábúakból gyártott rovarlisztek játsszák majd a főszerepet.

Miközben az ehető rovarok éves forgalma két-három éve még a Thaiföld, Kína és Vietnam által uralt ázsiai piacon is 12 millió dollár (3 milliárd forint) környékén mozgott, a rovarfogyasztás összpiaci értéke öt év múlva már akár ennek a négyszeresét is meghaladhatja, még a – Belgium, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia farvizén felzárkózó – európai országokban is.

Az amerikai sztárbefektetők (vagy befektető sztárok) már két éve is több mint 6 millió dollárt tettek az ehetőrovar-bizniszbe.

Az összeg kétharmadát a fehérjeszeleteket forgalmazó Exo Foods hasznosította. A tücsöklisztből készült, zsebre vágható energiahordozókkal elsősorban verseny- és hobbisportolókra alapoz a brooklyni startup cég, amely nagybefektetői között tudhatja Nast, a rappert, azaz Nasir Jonest.

„A fehérjealapú étrend-kiegészítők teljes piaca ma nagyjából 55 milliárd dollárt ér. Ha a tücsöklisztet nemcsak humán hasznosításra, hanem állateledelekben, haleledelekben, állati takarmányként és más mezőgazdasági célokra is bevetnék, az ízeltlábúfehérje-üzlet éves forgalma akár a 370 milliárd dollárt is megközelíthetné” – álmodott nagyot Lauren Jupiter, az Exo másik nagybefektetője.

Így már nem tűnik véletlennek, hogy a Szilícium-völgyben is szép számmal fogadnak az ízeltlábúakra.

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg nővére, Arielle – két másik befektetővel együtt – 1,2 millió dollárt tolt egy rovartenyésztésre szakosodott nyugati parti startupba.

A kaliforniai Tiny Farms az interneten forgalmazza rovarkeltető ládikáit; miközben az amúgy elég egyszerűnek tűnő technológiát a kényelmesebbeknek pénzért árulják, a garázscég azért az interneten is hozzáférhetővé tette a tömeggyártás titkát.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Bécs, a rovarbarát város Eltűnt a szabadföldi paradicsom és paprika Steve Cutts: Hol van a víz? – Where is the water? Afrika válhat a méztermelés fellegvárává Van remény a korallok megmentésére (videóval)
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam