2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás megteremtette a díjnyertes pezsgőt

A klímaváltozásnak köszönhetően az elmúlt években több új szereplő is megjelent a világ pezsgőpiacán. Az utóbbi időben a legmeglepőbb sikereket az angol pezsgőtermelők érték el, akik 2014-ben még 59, 2017-ben már 89 tétellel neveztek a pezsgők világbajnokságán.

Van okuk a lelkesedésre, hiszen 2017-ben az angol Hattingley 2011-es évjáratos Blancs de Blancs (Magnum) pezsgője a kategóriában a francia vetélytársait is maga mögé utasítva lett a világbajnok blanc de blancs.

Az Egyesült Királyságban ma már több mint 500 szőlőskert van 2330 hektáron, ami több mint kétszerese a tíz évvel ezelőtti számnak. A pezsgők a bortermelés 66 százalékát adják.

A legnépszerűbb szőlőfajták pezsgőkészítéshez a Champagne régióban is használt chardonnay, pinot noir és pinot meunier. Bár az időjárás nem mindig kedvez az angol pezsgő sikerének, a champagne-hoz képest megfizethető az angol pezsgő ára: a győztes Hattingley 2011 Blancs de Blancs normál üveg 33 font (12 000 Ft).

A brit újdonságokat idén áprilisban Magyarországon is meg lehet kóstolni egy előadás keretében, amelyet

Tom Stevenson, a pezsgő-világbajnokság alapítója tart április 6-án reggel a Várkert Bazárban, a VinCE Budapest Wine Show-n.

Stevensont a champagne legnagyobb szakértőjének tartják, az általa alapított The Champagne & Sparkling Wine World Championshipset 2014 óta rendezik meg évente.

Neked ajánljuk
Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam