2020. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló energia használatával csökkenthetők a költségek

A mezőgazdaság jóval nagyobb energiát igényel, mint a háztartások, emiatt e szegmensben a megújuló energia felhasználásának jelentősége aligha túlbecsülhető. A környezetszennyezés mellett a termék előállítására fordított költség is jelentősen csökkenthető – így a fosszilis energiák árának változása sem lesz olyan jelentős.

A mezőgazdaságban a szélenergia felhasználása hagyományosnak mondható – gondoljunk csak a szélmalmokra. Ma a szél erejét vagy szélmotorokkal hasznosítják (a szél energiáját közvetlenül felhasználva, éppen úgy, mint a szélmalmoknál – például vízhúzásra, szivattyúk hajtására), vagy szélgépekkel (szélgenerátorokkal), amelyek általánosan felhasználható elektromos áramot termelnek.

A kis teljesítményű szélgépek kiválóan hasznosíthatók bárhol, ahol vizet kell biztosítani:

  • vízpótló öntözés,
  • legeltetéses állattartás (itatás, fürdetés, a legelők öntözése)

– sorolja dr. Pályi Béla, a Pannon Egyetem Georgikon Kar Agrárműszaki Tanszékének vezetője.

„A hal- és vadgazdálkodás is felhasználási terület lehet, például halastavak, holtágak, egyéb vizes élőhelyek életben tartásához szükséges víz biztosításával, illetve vadgazdálkodási területen az itatók, dagonyázók vízellátásával.

Az általában kis teljesítményű szélgenerátorokat elsősorban épületek tetejére vagy az épületek közelébe helyezik el, teljesítményük általában 20 kW alatti. Jelentős támogatási források nélkül csak ott éri meg kis szélgenerátort telepíteni, ahol a sokévi átlagos szélsebesség meghaladja a 4,5-5 m/s-os értéket. Ilyen helyeket hegyvidéki területeken, esetleg domborzat keltette szélcsatornákban találhatunk. A beruházáshoz nem árt előzetes szélméréseket végezni” – magyarázza dr. Pályi Béla.

Fotó: pixabay.com

A napenergia felhasználásának is vannak régtől ismert módjai: a szárítás, aszalás például már őseink idejében is szolártechnológiával történt, hiszen a szárítani kívánt terményeket egyszerűen kitették a napra.

Ma persze a felhasználási lehetőségek ennél jóval sokrétűbbek. A növényházi, tenyészidőszakon kívüli termesztés fontos szelete a mezőgazdaságnak, hiszen a védett környezetben, jól beállított és állandó környezeti feltételek mellett számos, nagy keresletnek örvendő kertészeti primőráru termelhető. Az üvegház optimális hőmérsékletének, páratartalmának és egyéb paramétereinek beállítása viszont meglehetően energiaigényes. Olyannyira, hogy a termények előállítási költségének jelentős részét – mintegy 40-50%-át – az energiaköltség teszi ki. Ahhoz tehát, hogy a növényházak nyereségesen üzemeltethetők legyenek, vagy az energiaigény, vagy az energia költségének csökkentése szükséges.

A gazdák, akik évről évre szembesülnek ezzel a problémával, az egyre intenzívebb megújulóenergia-használattal próbálnak megfelelni ennek a kihívásnak. 

A másik meghatározó felhasználási terület a napenergiával történő szárítás, pl. a gabonafélék szárítása, széna előállítása szárítással, húsok konzerválása, tartósítási célú aszalás, gyógynövények feldolgozása.

De mezőgazdasági felhasználásnak tekinthetjük a kézművesipar számára a bőrök szárítását vagy a pellet előállítását a környezetvédelmi és gazdasági okokból egyre nagyobb népszerűségnek örvendő fűtőberendezések számára.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás negatív hatása az USA kukoricaövezetére az egész világot érinti Ökológiai gazdálkodási konferencia márciusban Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Új környezetvédő mesekönyv: Amikor a kukák világgá mentek Sterilizálják Pablo Escobar vízilovainak túlszaporodott leszármazottait (videóval)
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam