2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb több tízezer növényfaj került a „világvége-bunkerbe”

Újabb 70 ezer növényfaj magjai kerülnek a Spitzbergák Nemzetközi Magbunkerbe. A Norvégiához tartozó sarkvidéki szigeten lévő mindenbiztos magraktárban, az ún. „világvége-bunkerben” így összesen már több mint egymillió különféle faj magjait őrzik 120 méterrel a föld alatt, köztük Magyarországról származókat is.

A 2008-ban létrehozott Spitzbergák Nemzetközi Magbunker kapcsán tavaly májusban volt nagyobb nemzetközi hírverés: akkor a szokatlanul enyhe idő miatt olvadékvíz jutott be a mélyen a föld alatt lévő magraktár alagútjába. A nedvesedés messze volt attól a helytől, ahol fizikailag őrzik a magokat, azoknak nem lett bajuk, és azóta a bejáratot is áthatolhatatlanná tették a víz számára.

Fotó: en.wikipedia.org

A világon több mint ezer magbank működik még, de a Spitzbergákon lévő számít a legbiztosabbnak, és a cél az, hogy itt

a világ összes élelmiszernövényének a magjaiból legyen tartalék, hogy esetleges globális katasztrófák, atomháború, világméretű járványok utáni időkre is megőrizzék őket.

Az elmúlt tíz évben folyamatosan töltik fel az állományt, ez évente kétszer esedékes. Mint a BBC írja, most 70 ezer újabb növényfaj magjai kerülnek ide, többek között ritkább rizs-, kukorica- és búzafajok, vagy a tehénbab (ez black-eyed pea-ként valószínűleg többeknek ismerős) magjai. Megmentenek, ha nem is az örökkévalóságnak, de remélhetőleg a nem túl közeli jövőnek egy olyan árpamalátát is, amelyet a hagyományosabb ír sörfőzdékben használták.

Fotó: wikimedia.com

Ezekkel együtt összesen 1 059 646 élelmiszernövény magjait tárolják itt mínusz 18 fokon.

Az elhagyott szénbányában lévő depozit üzemeltetéséhez nincs szükség állandó személyzetre, a hűtés részben egyszerűen a permafrosztnak köszönhető (más kérdés, hogy most éppen melegebb van arrafelé, mint Magyarországon), a kamrákat méteres, megerősített betonfalak, légkamrák és nyomásálló ajtók védik.

Fotó: inhabitingtheanthropocene.com

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság Ezer évben egyszer látni ilyet! Az összes bolygó együtt fog állni Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam