2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az élelmiszeripar kedvence, az esőerdő ellensége: a pálmaolaj

Napjaink egyik legnépszerűbb élelmiszeripari összetevője a pálmaolaj, megtalálható a félkész és instant ételekben, müzlikben, csokikban, szószokban, margarinokban, leveskockában, snackekben, de a kozmetikumokban, tisztítószerekben és szappanokban is ott rejtőzik. Évről évre nő a pálmaolaj-fogyasztásunk – az elmúlt egy évben már közel 67 millió tonnára tehető (!) – ám sokan még csak nem is hallottak róla, pedig óriási környezeti károkat von maga után a pálmaolaj-ültetvények folyamatos kiterjesztése, amit az esőerdők irtásával érnek el.

A pálmaolaj a legnagyobb mennyiségben használt növényi olaj az élelmiszeriparban, a teljes növényiolaj-termelésnek kb. 40%-át teszi ki. Hogy minek is köszönheti népszerűségét? Egy olajpálma 40 kg olajat produkál évente (ez hektáronként és évente 6 tonnát jelent), s mivel havonta lehet betakarítani a termését, ezért gyorsan lehet nagy mennyiségben hozzájutni a pálmaolajhoz. Nemcsak hogy kiemelkedő a termés- és olajhozama, az ára is kedvező, az egyik legolcsóbb növényi olajnak számít. Mindezeken túl azért is az élelmiszeripar legkedveltebb növényi zsiradéka, mert tökéletes állagot kölcsönöz az élelmiszereknek, kellően krémes, lágy textúrát vagy éppen ropogósat, ha sütésnél alkalmazzák.

A pálmatermés betakarítása Fotó: pixabay.com

És hogy mi a baj vele?

Mivel a pálmaolaj csak trópusi éghajlaton nő, ezért az ültetvényekhez erdőirtással, lápok lecsapolásával nyernek egyre több és több területet.

A szénben gazdag tőzeglápok és esőerdők felégetésével óriási mennyiségű szén-dioxid és más üvegházhatású gázok tömkelege kerül a légkörbe,

arról nem is beszélve, hogy az erdőirtás következtében számos vadon élő veszélyeztetett faj került a kihalás szélére élőhelyük elvesztése miatt (sőt, sokszor esnek áldozatául az erdőtüzeknek is), ahogyan többek között a borneói orangután vagy a szumátrai tigris is.

A termés sárga részét használják főként az élelmiszerekhez, az adja a pálmaolajat, míg a fehéret, vagyis a pálmamagolajat a kozmetikumokhoz, szappanokhoz, mosószerekhez, de cukrászkészítményekhez, csokoládébevonatokhoz, fagylaltokhoz, állateledelekhez is adják Fotó: pixabay.com

A pálmaolajról számokban:

  • A globális erdőirtások 73%-ának hátterében az áll, hogy földterületeket tesznek szabaddá mezőgazdasági termékek számára, és 40%-ának az az oka, hogy a területeket nagy méretű monokultúrás olajpálma-ültetvényekké alakítják;
  • A globális termelés kb. 85-90%-át a pálmaolaj két fő termelője, Malajzia és Indonézia állítja elő;
  • Indonéziában az erdőirtás jelenlegi szintje ötévente –0,5%-os teljes veszteséggel folyik;
  • Indonézia a közelmúltban a világ harmadik legnagyobb szén-dioxid- kibocsátójává vált, valamint a biológiai sokféleség csökkenésével küzd az erdőirtások miatt;
  • Habár az esőerdők csupán a szárazföldeknek kb. 10 %-át teszik ki, mégis ott található meg a fajok nyolcvan százaléka;
  • 2017-ben 6,35 millió tonna pálmaolajat importált az EU;
  • A pálmaolaj kb. 75 %-át az élelmiszeriparban használják fel, de a kozmetikai iparban, és bioüzemanyagként is alkalmazzák (utóbbi az EU-ban az importált pálmaolaj 46%-ára igaz jelenleg, de ezt is betiltaná az EU 2021-től).

A környezeti hatások mellett társadalmilag sem fenntartható a pálmaolaj-termelés, ugyanis több vizsgálat is feltárta, hogy

az ültetvények létrehozása és üzemeltetése során számos országban széles körben megsértik az alapvető emberi jogokat,

például kényszerkilakoltatásra, fegyveres erőszakra, gyermekmunkára, adósszolgaságra, valamint az őslakos közösségek elleni megkülönböztetésre is sor került már.

Arról, hogy lehet-e fenntartható a pálmaolaj-termelés, valamint arról, hogyan lehet csatlakozni a március 1-jétől meghirdetett pálmaolajböjthöz, a lenti linken lehet többet olvasni.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: gasztrohos.blog.hu
Vissza
Hírfolyam