2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa most megmentheti a méheket

Az Európai Parlament támogatja a méhek tömeges pusztulását okozó növényvédő szerek betiltását, amelyek a legfrissebb tudományos kutatás szerint is gazdaságosan kiválthatók sokkal biztonságosabb védekezési módokkal. De ez még önmagában kevés.

Csütörtökön az Európai Parlament állásfoglalásában kiállt amellett, hogy az EU és tagállamai tiltsák be a méhgyilkos neonikotinoid rovarölő szereket, és fektessenek többet a méhek védelmébe – közölte a Greenpeace Magyarország.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közölte a témában 2013 óta összegyűlt kutatási eredményeket, melyek egyértelműen alátámasztják: az említett vegyszerek károsítják a méheket. Ugyancsak ezen a héten hozta nyilvánosságra egy nemzetközi kutatócsoport azt az átfogó vizsgálatot, amely szerint ezen növényvédő szerek korántsem olyan hatékonyak, mint ahogy azt korábban gondolták – viszont a természetes ökoszisztémákat, a beporzó rovarokat károsító hatásaik miatt indokolt a betiltásuk.

A Európai Parlament a jelentés elfogadásával csak ajánlást fogalmazott meg. A három méhgyilkos neonikotinoid (imidakloprid, tiametoxám, klotianidin) sorsáról a tervek szerint március 24-én szavaznak az uniós tagállamok.

Uniós szinten kell intézkedni

A ma elfogadott jelentést egyébként a fideszes Erdős Norbert EP-képviselő jegyzi, a sajtóban „Mézjelentésként” terjedt el, és kimondja:

uniós szintű terv kell a méhpusztulások megállítására; be kell tiltani azon növényvédő szereket, köztük a neonikotinoid rovarölőket, melyek károsítják a méhek egészségét.

Neked ajánljuk
Döntések az egységes vadkárfelmérő rendszer alapján Új-Zéland szennyezettsége lassan ijesztő méreteket ölt Az Édenkert nincs többé Közös kötelezettségvállalás a körkörös gazdaságra Mit tehetünk mi a méltányos kereskedelemért? (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam