2019. december 16., Aletta, Etelka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A mezőgazdaság is nyer a Magyarországon telelő fülesbaglyokkal

Már több mint 11 ezer fülesbagoly telel Magyarországon. Ezek a több mint három télies hónap alatt összesen több mint 2,8 millió rágcsálót pusztítanak el, ami komoly segítséget jelent a mezőgazdaságnak is, mert nélkülük csak komoly anyagi ráfordítással és a környezetre is káros anyagok felhasználásával lehetne kiiktatni a rágcsálókat.

Több mint tizenegyezer erdei fülesbagoly telel Magyarország mintegy hétszáz pontján, több mint 450 településen – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) országos felméréséből. 

A felmérésben a lakosság mellett az MME helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, két óvoda, két általános iskola és egy középiskola, összesen több mint 350 fő vett részt. Ennek köszönhetően a számlálás tízéves történetében az idei volt az első, amelyben Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

Az MME, a média és a lakosság együttműködésének sikerét az is mutatja, hogy idén 227 olyan településről kaptak információkat, ahonnan az elmúlt legalább három évben egyetlen alkalommal sem.

Ezeknek a baglyoknak komoly mezőgazdasági értékük is van, hiszen elpusztítják azokat a rágcsálókat, amelyeket nélkülük csak komoly anyagi ráfordítás és a környezetre is káros anyagok felhasználásával lehetne kiiktatni.

Egy erdei fülesbagoly átlagosan napi 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállatot fogyaszt el, így a több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva a Magyarországon telelő 11 412 bagoly több mint 2,8 millió rágcsálót pusztít el. 

Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének fontosságát, amiben a madarak többségét vendégül látó lakosságnak nélkülözhetetlen szerepe van.

Neked ajánljuk
Vegyszermentes veteményesek, avagy virágokkal a kártevők ellen A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban Így fejlődött a vízügyek kezelése az elmúlt évtizedekben Különleges innovációkkal érkezik a CES januárban Eilat kitiltja a strandokról az eldobható csomagolásokat
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam