2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tízmilliárdot hozhat a digitális agrárstratégia

Elkészült Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete. A dokumentum már tavasszal a kormány elé kerülhet, a stratégia megvalósításához szükséges források összege pedig a tízmilliárdos nagyságrendet is meghaladhatja.

A társadalmi vitát követően, már idén tavasszal a kormány elé kerülhet Magyarország digitális agrárstratégiájának szakmai tervezete – jelentette be egy tájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A tárca szerint az uniónak 2020 után is hangsúlyt kell fektetnie az agrárium digitalizációjára, képzési támogatásokkal, szaktanácsadási rendszerrel és a szolgáltatások árának csökkentésével.

Drónhasználat a mezőgazdaságban Fotó: fticommunications.com

A digitális megoldások optimalizálják az üzemanyag-, az alapanyag- és az időfelhasználást

– hangsúlyozta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. A digitalizációhoz szükséges alapok megteremtése hektáronként kéteurós, míg egy intelligens gépsor bevezetése már 40-50 eurós költségcsökkentést is jelenthet. Ha pedig jármű-navigációs szintig menő adatgyűjtést vezetnek be egy gazdaságban, az a költségek akár 80 eurós csökkenését is eredményezheti emelkedő hozamok mellett.

A búza hozama precíziós gazdálkodással 7-17, a kukoricáé 2-9, a napraforgóé 6-10 százalékkal növelhető. A technológia a kertészetben, az állattenyésztésben és az erdészetben is alkalmazható.

Magyarországon most elsősorban a nagyobb, innovatívabb vállalkozások tudják fedezni a digitalizáció költségeit. A digitális agrárstratégia megvalósításához szükséges források összege elérheti vagy meg is haladhatja a tízmilliárdos nagyságrendet is – hangsúlyozta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Ugyanakkor a stratégia végrehajtása 3-5 éves idősávban akár 60 százalékos hatékonyságnövekedést is hozhat.

Neked ajánljuk
Ökológiai gazdálkodási konferencia márciusban Egyre inkább a magyar élelmiszereket keresik a magyar fogyasztók Az online térben is támogathatod a jó ügyeket – Üzenj nagyragadozókkal a Viberen! Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban? Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam