2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem tudják tartani a lépést – veszélyben az emberiség jövője?

Idén ünnepelte 10. születésnapját a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, amelyben a Föld legfontosabb magjait tartják egy esetleges apokaliptikus eseményre készülve, legyen szó a klímaváltozásról vagy egy atomháborúról. Azonban ahogy telik az idő, a tudósok egy új kihívással szembesültek, ugyanis a klímaváltozás sokkal gyorsabb ütemű, mint hitték, és egyre több tervezési hiba kerül napvilágra a bunkerben. 

A Bloomberg honlapján látható írásos és videós beszámoló szerint tavaly például szivárgás történt, miután a tervezők nem számoltak azzal, hogy a sarkkör környékén olvadni kezdhet a jég. Norvégia már most is közel 20 millió dollárt költ a létesítmény fejlesztésére és biztonságosabbá tételére, de nem csak az épülettel van gond.

A biodiverzitás mindennek az alapja, és a klímaváltozás miatt óriási a nyomás rajtunk, hogy minél gyorsabban kifejlesszünk újabb típusokat. A klíma gyorsabban változik, mint ahogy a növények bírják

– mondta Aaslaug Marie Haga, a Crop Trust vezérigazgatója. A cég azzal foglalkozik, hogy támogassa a génbankokat.

Fotó: Bloomberg/Ivar Kvaal

A Spitzbergák a legészakabbi olyan terület, ahová még turistaként el lehet utazni, Észak-Norvégiából körülbelül másfél óra repülőút a sziget, a Magbunker 10 perc autóútra található a várostól. Aki esetleg gyalog indulna neki, az életével játszik, ugyanis a városhatár után a jegesmedvék birodalma következik.

A magokat –18 fokon tárolják több mint 100 méteres mélységben a hegyben, hat vastag fémajtó mögött. Ha minden rendben lesz a világban, akkor a bunker tartalmához sosem kell majd hozzányúlni, ugyanis az lenne a szerepe, hogy a világ növénygénbankjait támogassa a nemzetközi megállapodás szerint. Világszinten összesen 74 ország intézetei adtak magokat a Spitzbergákra, ők azok, akik hozzá is férhetnek a bunker tartalmához. Az első komolyabb magkivétel már meg is történt, a háborútól sújtott Szíriának volt szüksége a nemzetközi segítségre.

Patrick Mulvany agrártanácsadó szerint azonban

a probléma egy jelentős részét a magbankon kívül kéne megoldani, ugyanis a gyenge agrártámogatások miatt egyre többen hagynak fel a mezőgazdasággal.

A szakértő szerint, ameddig a szükséges kompenzáció nem történik meg, a jövő élelmiszer-ellátása veszélyben lesz, magbunkerrel együtt is.

Neked ajánljuk
Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: privatbankar.hu
Vissza
Hírfolyam