2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudja, hogy a franciák mit neveznek fekete gyémántnak? Nem a szenet

A huszadik század elején Franciaország erdőségeiben évente 1000 tonna szarvasgombát takarítottak be. Két éve 35-öt. A fő baj nem az, hogy az ember egyre inkább behatolt az ősi természetbe, hanem a felmelegedés, a klímaváltozás. De van megoldás. 

Korábban kutyákat, finom szaglású disznókat képeztek ki a franciák által fekete gyémántként emlegetett szarvasgomba felkutatására. De az elmúlt száz évben drámaian megváltoztak az európai erdőket alakító természeti, éghajlati és civilizációs hatások. Például: az ember egyre inkább behatolt az ősi természetbe, de nem ez a fő baj. Hanem a felmelegedés, a klímaváltozás, amely miatt radikálisan visszaesett a természetes élőhelyeken fellelhető szarvasgomba mennyisége. 2016-ban Franciaországban csak 35 tonnát gyűjtöttek be, ez elképesztő csökkenés a száz évvel ezelőtti 1000 tonnához képest. De az emberi találékonyság erre is felfedezett egy megoldást: a termesztést. Ez persze bonyolult, hiszen tölgy-, hárs- és gesztenyefák kellenek hozzá.

Szarvasgombát szagoltat malacával egy férfi a dél-franciaországi Lalbenque-ben 2017. december 26-án. Az igen ritka és ezért keresett gasztronómiai különlegesség ára a lalbenque-i szarvasgombapiacon kilónként 450 és 650 euró (mintegy 140 és 202 ezer Ft) között mozog Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Először a fák gyökereit kell speciális kezelés alá vetni. Ennek köszönhetően jelennek meg az első gombák, de csak évek múlva. Aztán a gomba vizet és foszfort ad a fának, amely cukrot a gombának. És hét-nyolc év múlva jöhet az első szarvasgombaszüret. Franciaországban ma a hivatalos termelői szövetség szerint kb. 90 ezer ember vesz részt a bizniszben, de ez nagy többségük számára nem főállás, hanem csak jövedelemkiegészítés. Persze ez sem jelentéktelen, hiszen a mostani napi árak szerint egy kiló átlagos fekete, termelt szarvasgomba minimum 700 eurót ér. De ez csak az átlag, a különlegesen illatos és zamatos termékekért ennek a sokszorosát is elkérhetik.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Vége van a gazdaság számára értéktelen csibék gyilkolásának? Pusztulnak a dongók a klímaváltozás miatt Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban? Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam