2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is nőtt az átálló gazdaságok száma

A Biogazdálkodási Kutató Intézet (FiBL) és az Ökológiai Mezőgazdasági Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége (IFOAM) által 2018-ban kiadott „The World of Organic Agriculture” statisztikája az előző évekhez hasonlóan növekedést mutat. A biokultura.hu-n Szlovicsák Katalin által jegyzett cikk szerint Magyarország 2016-ban 44%-kal növelte a bioterületeit.

A fogyasztói igény növekedése mellett a gazdák kedve is egyre nagyobb a bioélelmiszer-előállításhoz, ezzel együtt a bióra átállt területek növekedése is töretlen, immár 178 országban jelentettek ökológiai gazdálkodási tevékenységet – írja a Magyar Biokultúra Szövetség honlapján.

Az Ecovia Intelligence becslései szerint a piac meghaladta a 80 milliárd euró forgalmat 2016-ban. Vezető ország az Egyesült Államok közel 40 milliárd eurós forgalommal, utána rögtön Németország következik, majd Franciaország és Kína.

A legnagyobb fejenkénti éves fogyasztás tekintetében Svájc vezet 274 euróval, de Dániában volt a legnagyobb a bioszektor részesedése, a bioélelmiszer-piac majdnem elérte az össz élelmiszerpiaci forgalom 10%-át.

Magyarország éves biotermék-fogyasztásáról sajnos nincs pontos adat, de az biztos, hogy nincs az első 10 európai ország között.

Az IFOAM oldalán található interaktív térképen 3 eurós éves fogyasztást állapítanak meg, és 30 millió eurós éves biotermék-forgalmat, de sajnos az adatok forrásáról és a gyűjtés idejéről nem tudunk pontosabbat.

2016-ban 2,7 millió biotermelő volt az ellenőrzési rendszerben összesen a világban, Indiában a legtöbb, 835 200 partner, amely igen sok egy országra vetítve. Egész Európa területét nézve messze nincs ennyi biogazda.

Magyarországon 3414 biotermelő volt, ezzel Európában a 19. helyen állunk.

2016 során 7,5 millió hektárral növekedett világszerte az ökogazdálkodásba vont területek nagysága, így majdnem eléri az 58 millió hektárt.

Minden évben új rekord dől meg az újonnan csatlakozott és minősített területek nagyságában, 2016 végére sem lett másképpen. Ausztrália birtokolja a legnagyobb ökoterülettel rendelkező ország címét, amihez 27,2 millió ha ökogazdálkodásba vont terület kellett. Ausztrália után a második helyezett jóval lemaradva Argentína „csak” 3 millió ha össz bioterülettel. 

Európában volt a világ bioterületeinek 23%-a, ami 13,5 millió hektárt jelentett. Ezzel az eredménnyel is csak a második helyet érdemelte ki a csendes-óceáni térség után, ahol a világ bioterületeinek majdnem 50%-a van, hozzávetőlegesen 27,3 millió ha. Bár Ausztráliában van a legnagyobb hektárban számolt bioterület, a legnagyobb százalékos aránnyal (az össz mezőgazdasági területre vetítve) Lichtenstein büszkélkedhet 37,7%-kal.

A világban 15 olyan ország van, ahol a bioterületek aránya 10% vagy annál több. Magyarország a statisztikák szerint elérte a 4%-ot 186 347 ha területtel.

2016-ban 56 612 hektárral tudta Magyarország növelni a bioterületeit, amely 44%-os növekedés volt. Ezzel az igen szép eredménnyel is lecsúsztunk a dobogóról, és a legnagyobb területnövekedés és a százalékos növekedés statisztikákban is a 4. helyen állunk Európában.

A statisztika azt is mutatja egyben, nem nehéz kitalálni, hogy a területek több mint fele átállási terület volt. A növekedés nagyon biztató. Reméljük, a következő években az új belépők, akiknek most még csak átállási területük van, megmaradnak biotermelőnek, és magukkal húzzák  majd a biotermékek piacának növekedését is Magyarországon. Sajnos emellett még probléma, hogy a területek nagy százaléka legelőként került be a bioellenőrzési rendszerbe, amelyről nem remélhetünk közvetlenül emberi fogyasztásra szánt bioterméket, hacsak nem számítjuk az ott előállított biotakarmánnyal etetett állatok termékeit.

Az óriási növekedés mellett megfigyelhető még, hogy a termelés sajnos nem növekszik olyan gyorsan ütemben, mint a piac. Ez sok országban megfigyelhető, és sok piac nem képes ellátni magát. Közép- és Kelet-Európában, annak ellenére, hogy sok ország elég nagy bioterülettel rendelkezik, az éves fejenkénti, biotermékekre költött összeg nagyon alacsony.

Neked ajánljuk
Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért A siker titka vidéken, 3. rész – Valaha tanya (videó) Milyen az élet egy közösségi kertben? (videó) Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: biokultura.org
Vissza
Hírfolyam