2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Bayer felvásárolta a GMO-termékeket gyártó Monsantót

Az Európai Unió szigorú feltételek mellett jóváhagyta, hogy a Bayer német vegyipari konszern felvásárolja a Monsanto amerikai vetőmagtermelő és agrárvegyipari céget. Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. A Monsanto tevékenysége és termékei ellen évek óta rendszeresen tüntetnek a különböző környezetvédő szervezetek.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos elmondta: az unió jóváhagyásának feltétele, hogy a Bayer fenntartja a hatékony versenyt és innovációt a vetőmagok, növényvédő szerek és a digitális mezőgazdaság termékeinek piacain. A Bayer kötelezettséget vállalt több mint 6 milliárd euró értékű üzletérész értékesítésére, és így teljes mértékben elhárultak a verseny sérülésével kapcsolatos aggodalmak. Hozzátette: 

fontos a verseny annak biztosítása érdekében, hogy a mezőgazdasági szereplők különböző vetőmagfajtákhoz és növényvédő szerekhez jussanak elérhető áron, és továbbra is olyan új termékek jelenjenek meg a piacon, amelyek megfelelnek a szigorú európai előírásoknak.

Tüntetők tiltakoznak a Monsanto amerikai mezőgazdasági és biotechnológiai óriásvállalat glifozátalapú, Roundup nevű növényvédő szere európai uniós országokban való használatának meghosszabbítása miatt Brüsszelben 2017. október 25-én. A WHO szakirányú szervezete által 2015-ben a valószínűleg rákkeltő anyagok osztályába sorolt, majd betiltott glifozáttartalmú gyomirtó szereket az Európai Vegyianyag-ügynökség (Echa) hónapokkal korábban biztonságosnak ítélte Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A Bayer 2016 szeptemberében tett 66 milliárd dolláros ajánlatot a Monsanto felvásárlására. A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jöhet létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedhet.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái „Figyelem! Génmódosított kukorica” feliratot helyeznek el egy kukoricatáblában a németországi Seelow-ban 2005. május 3-án. Az akcióban részt vevő 50 aktivista a Monsanto amerikai cég MON810 fantázianéven forgalomba hozott génmanipulált vetőmagjának elültetése ellen tiltakozott. A MON810 Lengyelországban, Ausztriában és Magyarországon be van tiltva Fotó: MTI/EPA/Patrick Pleul

Brüsszel a tavalyi év közepe óta vizsgálta versenyjogi szempontból a főként Roundup nevű gyomirtószeréről és genetikailag módosított kukoricájáról és szójájáról ismert Monsanto felvásárlását.

Az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna.

A Monsanto a glifozát hatóanyagot tartalmazó növényvédő szer, a Roundup termék tulajdonosa és gyártója, amelyek háztartási használatát az Európai Parlament azonnal, a mezőgazdasági felhasználását 2022. december 15-i határidővel tiltaná be.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam