2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Külön védjegyet kapnak a GMO-mentes magyar élelmiszerek

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére. A matyóhímzéses védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja. Ez az első olyan tanúsítvány Magyarországon, amely állami garanciát nyújtó termékbiztonságot jelent.

Mindezt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelentette be. A védjegy, amelynek alapmotívuma matyóhímzéses minta, az egészséges, jó minőségű, természetes, GMO-mentes élelmiszereket jelöli. 

A védjegy tulajdonosa az FM, amely a tanúsítással a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezetét, az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft.-t (Élbc NKft.) bízta meg. A miniszter hangsúlyozta, hogy a védjegy bevezetésével a tárca Magyarország GMO-mentes mezőgazdasági termelését erősíti.

A világon elsőként a magyar alaptörvény mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése. Magyarország az Európai Unióban (EU) élharcosa volt a GMO-mentes mezőgazdasági termelésnek az elmúlt években.

Kezdeményezték az európai szójanyilatkozatot, és útjára indult a Szövetség a GMO-mentes Európáért összefogás. Emellett Magyarországon folyamatosan ellenőrzik a mezőgazdasági termelést, a vetőmagokat a környezet tisztaságának és az élelmiszerek biztonságának megőrzése érdekében.

Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a tanúsítvány igényléséről a vállalkozások és kistermelők az Élbc NKFt. honlapján kaphatnak információt. A védjegy megszerzéséhez mellékelni kell a termékek leírását, illetve a felhasznált GMO-mentes alapanyagok nyomonkövethetőségét.

A GMO-mentes védjegy az első olyan tanúsítvány Magyarországon, amely hiteles, állami garanciát nyújtó termékbiztonságot jelent.

Az ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt két évben nem került GMO-val szennyezett vetőmag forgalomba az országban, és az üzletekbe sem került GMO-val szennyezett vagy nem megfelelően jelölt termék.

A védjegy elsősorban a magyar vásárlók tájékoztatását szolgálja, azonban ez nem zárja ki azt, hogy a vállalkozások a külföldi értékesítéskor használják, népszerűsítve ezzel a magyar, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszereket.

Neked ajánljuk
Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A kakukktojás igazi gazdája Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam