2018. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Algával és rovarral is takarmányoznának

A rovaroknak nagyon magas a fehérjeértékük, miközben tápértékre számítva jóval kevesebb metángázt bocsátanak ki, mint a tehenek. Mi persze nemigen mondanánk le egy jó steakről két marék sült sáskáért, viszont a haszonállatokat lehet algával és ízeltlábúakkal etetni.

Ha már egyszer az észak-atlanti ékezési kultúrától annyira idegen a rovarfogyasztás, akkor legalább etessük a haszonállatokat rovarokkal. Világszerte felmerült az ötlet, hogy ne csak Ázsia, illetve Afrika bizonyos régióiban fogyasszanak rovarokat, hanem Európában és Észak-Amerikában is. Az érvek szerint bizonyos, hogy az Ázsiában már kipróbált és jól bevált fajták fehérjeértéke magas, ugyanakkor tápértékre számítva összehasonlíthatatlanul kevesebb metángázt bocsátanak ki, mint a tehenek. Mi persze nemigen mondanánk le egy jó steakről két marék sült sáskáért.

Erre találták ki, hogy akkor

a haszonállatokat etessük inkább algával és ízeltlábúakkal, hiszen ezáltal is lassítható a legelőterület növelése az erdők kárára, nem beszélve a zöldtakarmány előállításának víz- és energiaigényéről.

„Kissé finnyásak vagyunk itt, az Egyesült Királyságban a rovarfogyasztással kapcsolatban, de állatainkat etethetjük velük. Mivel továbbra is szükségünk lesz a takarmányra, a belátható jövőben az algák és a rovarok a jelenlegi takarmányozási rendszer alternatívájaként szolgálhatnak” – mondta a WWF szakértője, Duncan Williamson, a londoni Kipusztulás és Állatállomány című konferencián.

A konferenciára készített WWF-jelentés szerint ugyanis a világ erőforrásainak nem hatékony felhasználása, hogy az állattenyésztő és állattartó telepek számára szóját és kukoricát termesztünk, halat fogunk és szállítunk. Közgazdaságilag könnyen lehet, hogy igazuk van az elemzőknek, de abban nekünk van igazunk, hogy a takarmánytól függ a hús íze. Nyilván más íze van a kukoricán hizlalt disznónak, mint ha más takarmányt kap: vajon a rovaralapú étrendtől milyen ízű tejet ad a tehén?

Neked ajánljuk
A bioélelmiszerek előállításának követelményei Uniós forrásból kutatja a klímaváltozást a NAIK Minden, amit a pálmaolajról tudni kell! Az EB és Bill Gates tiszta energiákkal foglalkozó befektetési alapot hozott létre Aszály: nemcsak az Ínség-szikla, hanem egy második világháborúban elsüllyedt hajó is felszínre került
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam