2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

USA: egyre több fiatal hagyja ott az íróasztalt és kezd el gazdálkodni

Miközben a hagyományosan mezőgazdasággal foglalkozó amerikai családokba született gyermekek egyre kevésbé akarják továbbvinni felmenőik munkáját, az agrárháttér nélküli, felsőfokú végzettségű fiatalok közül egyre többen döntenek úgy, hogy otthagyják a várost, és farmernek állnak. Ráadásul ezen fiatalok körében kifejezetten népszerű a biogazdálkodás.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának legutóbbi mezőgazdasági összeírása szerint az elmúlt évszázadban most fordult elő másodszor, hogy növekedett a 35 évnél fiatalabb farmerek száma. A felmérés szerint 2007 és 2012 között, amikor minden más életkori csoportban csökkent a gazdálkodók száma, a 25 és 34 év közötti farmerek átlagosan 2,2 százalékkal lettek többen. Sőt. 

Voltak olyan államok, mint Kalifornia, Nebraska vagy Dél-Dakota, ahol a fiatal gazdálkodók száma 20 százalékkal vagy még többel nőtt. 

Ráadásul a megkérdezett fiatal gazdálkodók 69 százalékának van felsőfokú végzettsége, ami jelentősen magasabb az össznépességen belüli aránynál. Mindez annak a folyamatnak az eredménye, amelynek során a városi, magasan képzett, korábban mezőgazdasági háttérrel nem rendelkező fiatalok felhagynak addigi, sok esetben jól fizető munkájukkal, és kihasználva a helyi és fenntartható élelmiszerek iránti egyre nagyobb érdeklődést, vidékre költöznek, és belevágnak a farmerkedésbe.

Bár ezek a fiatalok létszámban egyelőre közel sem pótolják azokat, akik kiszállnak a mezőgazdaságból, de hozzájárulhatnak a helyi élelmiszereket előtérbe helyező mozgalmak növekedéséhez, illetve segíthetnek megőrizni a közepes méretű vidéki farmokat. 

A fiatal gazdák többsége nem mezőgazdasággal foglalkozó családból jön. 

Viszont sokkal inkább fordulnak a biogazdálkodás felé, illetve vesznek részt közösségi mezőgazdasági programokban vagy jelennek meg a termelői piacokon mint a hagyományos gazdálkodók.

A tendenciákra pedig már az olyan kiskereskedelmi láncok is rápörögtek, mint a Walmart és a SuperValu, és helyi élelmiszer-felvásárlási programokat alakítottak ki. Egyre nő tehát a fiatal farmerek szerepe az élelmiszer-ellátásban. 

Többen remélik, hogy ha ez a folyamat tartós marad, akkor az valamelyest ellensúlyozni tudja az amerikai mezőgazdaság elöregedését. 

Szükség is lenne rá, hiszen az amerikai gazdálkodók átlagéletkora a 60 felé közelít, miközben a közepes méretű családi farmok tulajdonosainak gyermekei nem veszik át szüleik gazdaságát, mert nem érdekli őket a gazdálkodás. Pedig a közepes gazdaságok kiemelten fontosak a vidék életében.

A fiatal gazdák helyzetét egyébként több minden is nehezíti, különösen a vállalkozásindítás során találkoznak kihívásokkal. A költségek fedezésében pedig az is gátolja őket, hogy a diákhitel mellé már nem tudnak más hitelt felvenni – írja a jelenségről készített riportjában a The Washington Post.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam