2020. július 13., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Profi megoldást vetnek be a 400 milliárdos aszálykár ellen

Mezőgazdasági és vízügyi szakemberek részvételével az adatalapú aszály- és belvízkezelésről rendeztek konferenciát kedden Nádudvaron, a KITE Zrt. központjában.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint az aszálykár évente meghaladja a belvízkárok dupláját – emelte ki Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója. Példaként említette, hogy

2015-ben mintegy 400 milliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban vízhiány miatt.

Ezért olyan operatív, megelőző módszert – aszály-monitoringrendszert – dolgoztak ki, amelynek köszönhetően a jövőben vizet tudnak a területre juttatni, mielőtt a növény megérezné a szárazság okozta stresszhatást – magyarázta a főigazgató.

Kiszáradt kukoricaföld Pécsvárad közelében 2017. június 23-án
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Somlyódy Balázs az operatív megelőzési rendszer első lépésének az országos monitoringhálózat kiépítését nevezte. Jelenleg 22 monitoringállomás működik az országban, számukat május közepéig megduplázzák, év végére pedig már 80 állomás fog üzemelni. A végső cél 140-150 állomás kialakítása lesz.

Az állomások napi gyakorisággal mérik a csapadékmennyiséget, a hőmérsékletet, a légnedvességet, a páratartalmat, a talajnedvességet, illetve a talajhőmérsékletet.

Az év elején kijelölték a vízhiányvédelmi körzeteket, amelyekre az aszályindex területi átlagai alapján lesznek elrendelhetők a vízhiány mértékének megfelelő védelmi fokozatok, illetve a fokozatokhoz rendelt vízgazdálkodási intézkedések, beavatkozások. A hálózat a talajnedvesség mérésével a talajtelítettség jellemzésére is alkalmas lesz, ami belvíz idején nyújthat értékes információt.

Neked ajánljuk
Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018) Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam