2019. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedetek óta nem készült ilyen kevés bor Európában

A klímaváltozás miatt fokozatosan átalakul az európai bortermelés. A francia termelők szervezete szerint a szélsőséges időjárás miatt 60 éve nem készült olyan kevés bor Európában, mint tavaly. Attól tartanak, hogy a francia borok helyét az angolok vehetik át néhány évtizeden belül.

A Franciaország középső részén található Loire-völgye 2000 óta az UNESCO világörökség része. A friss gyümölcsösségről ismert helyi borok rendszeresen nyerik a nemzetközi versenyeket. Viszont évről évre kevesebb van belőlük.

 „2017-ben 250 millió hektoliter bort készítettünk. A kétezres évek eleje óta ilyen keveset sose állítottunk elő, de Franciaország-szerte az 50-es, 60-as évek szintjén van a bortermelés napjainkban” – mondja Jean-Marie Aurand borszakértő.

Francia szőlőültetvény a Loire-völgyben Fotó: Thefrenchcellar.sg

2017-ben a hideg és esős idő miatt 9 százalékkal csökkent a termelés egy évvel azelőtthöz képest. A francia termelők statisztikája szerint utoljára 1957-ben készült olyan kevés bor Európában, mint tavaly.

A klímaváltozás miatt a dél-franciaországi földek is egyre jobban ki vannak téve a szélsőséges időjárásnak. A felmelegedés miatt viszont Dél-Anglia egyre alkalmasabb a bortermelésre.

A francia termelők attól tartanak, hogy évtizedeken belül angol borokkal kell versenyezniük.

„Az alacsony termésátlagot elsősorban a rossz időjárás okozza. Franciaországban 19, Olaszországban 17, Spanyolországban 20 százalékkal csökkent emiatt a termelés, és a globális számokat rontotta a dél-amerikai, például chilei ültetvények rossz időjárása is. Árvíztől a jégesőn át a szárazságig, egyre szélsőségesebb az időjárás a klímaváltozás miatt” – hangzik a szakvélemény.

Az európai statisztikák alapján a következő évek például a magyar bortermelők évei lehetnének, itt viszont nem lehet a nyugat-európaihoz hasonló mennyiségben bort előállítani, és sokszor a minőség fenntartása se olyan kiszámítható.

Neked ajánljuk
Agroverzum: tudományos élményközpont nyílt Martonvásáron Az éghajlatváltozás miatt tűnhet el sok helyen a kenyér a boltok polcairól A klímát számos tényező alakítja, és biztos, hogy az ember az egyik Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Tovább a forrásra: hirtv.hu
Vissza
Hírfolyam