2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Betiltotta az EU a méhgyilkos növényvédő szer szabadföldi használatát

Az Európai Bizottság javaslatára az uniós tagállamok április 27-én betiltották a neonikotinoidos növényvédő szerek használatát minden szabadföldi használatra. A jövőben csak az állandó üvegházakban használhatják azokat. Magyarország a tiltás ellen szavazott.

Az uniós tagállamok megszavazták a bizonyítottan méhgyilkos neonikotinoidtartalmú növényvédő szerek minden szabadföldi használatának tilalmát az EU egész területére kiterjedően.

A jövőben kizárólag az állandó üvegházakban használhatják majd a gazdák ezeket a szereket.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) javaslatára 2013-ban az Európai Unió három neonikotinoid:

a Bayer-féle imidakloprid és klotianidin, valamint a Syngenta fejlesztette tiametoxám részleges tilalmát vezette be

a méhek számára vonzó termények (repce, kukorica, napraforgó) esetén. A mostani döntés ezt a korábbi tilalmat terjeszti ki minden szabadföldi felhasználásra.

A Greenpeace közleménye szerint a mostani tiltást 16 ország – Ausztria, Ciprus, Egyesült Királyság, Észtország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Portugália, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia – szavazta meg, ők az EU lakosságának 76,1 százalékát képviselik.

További 8 ország – Belgium, Bulgária, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia és Szlovákia – tartózkodott, és

mindössze 4 ország – Csehország, Dánia, Magyarország és Románia – volt, amelyik megtartotta volna a méhgyilkos növényvédő szert.

A környezetvédő szervezet azt kéri a magyar kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a tilalmat, és ne kérjen ki eseti engedélyeket a szerek hazai használatára.

Miért veszélyesek a neonikotinoidos szerek?

A Greenpeace közleményében felidézi: az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2018. február végén mutatta be jelentését, mely a neonikotinoidok hatásaival foglalkozó, 2013 óta megjelent kutatásokat összegzi. Az uniós hatóság kijelentette: a tanulmányok többsége alátámasztja, hogy ezen szerek károsítják a házi-, a posz- és a vadméheket.

Szintén idén mutatta be szakmai összefoglalóját a neonikotinoidok és más felszívódó növényvédő szerek hatásait vizsgáló nemzetközi tudóscsoport. A témában született 200 tanulmány eredményeit összefoglaló jelentés alapján megállapítható, hogy ezen növényvédő szerek korántsem olyan hatékonyak, mint ahogy azt korábban gondolták – viszont

a természetes ökoszisztémákat, a beporzó rovarokat károsító hatásaik miatt indokolt a betiltásuk.

A tudósok a tanulmányok alapján továbbá kiemelik, hogy a neontikotinoidok kiválthatóak számos vegyszermentes védekezési móddal is, anélkül hogy ez gazdasági károkat okozna.

Ezért kell vigyázni a méhekre

Az általunk elfogyasztott étel nagy része a természetes rovarbeporzástól, a méhek és más beporzó rovarok munkájától függ.

Méhek és beporzók nélkül a terményeink mintegy egyharmadát vagy kézzel kellene beporozni, vagy sokkal kevesebb élelmiszert biztosítanának. Haszonnövényeink közel 75%-ának csökkenne a terméshozama.

Mindez különösen az alma, az eper, a paradicsom és a mandula termesztését érintené drámaian, ami többek között ezen élelmiszerek drágulásához is vezetne.

Némileg disszonáns módon bár Magyarország is a méhgyilkos szer tiltása ellen szavazott, a méhek védelmét itthon is fontosnak tartják a hatóságok.

Mint azt a szuperfarm is megírta: a házi méhek és a vadon élő beporzók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tavasszal országszerte kiemelten ellenőrzi a növénytermesztők növényvédelmi tevékenységét, különösen a méhmérgezések szempontjából kockázatosnak ítélt gyümölcsösökben. 

Neked ajánljuk
Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Cseresznyetermesztés Magyarországon (2014-2018) Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam