2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bioélelmiszerek előállításának követelményei

Az ökológiai termelés célja a fenntartható mezőgazdasági igazgatási rendszer létrehozása, a kiváló minőségű termékek előállítására törekvés. A bioélelmiszerek előállítását több előírás szabályozza.

Az ökológiai termelés célja a fenntartható mezőgazdasági igazgatási rendszer létrehozása, a kiváló minőségű termékek előállítására törekvés. Továbbá az élelmiszerek és egyéb mezőgazdasági termékek olyan széles skálájának előállítására törekvés, amely eleget tesz a környezetre, az emberi egészségre, a növények egészségére vagy az állatok egészségére és jóllétére nézve ártalmatlan eljárások alkalmazásával előállított áruk iránti fogyasztói igényeknek.

A bioélelmiszerek előállításának követelményeit az Európai Tanács 834/2007/EK rendelete (2007. június 28.), az Európai Bizottság 889/2008/EK rendelete (2008. szeptember 5.) és a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. feltételrendszere határozza meg.

Az ökológiai élelmiszer feldolgozásának elvei

– Az ökológiai élelmiszer ökológiai mezőgazdasági összetevőkből álljon.
– Az adalékanyagok, a technológiai segédanyagok, a főként technológiai és ízjavító funkcióval rendelkező, nem ökológiai összetevők és a mikrotápanyagok minimálisra korlátozása.
– Azon anyagok vagy feldolgozási módszerek kizárása, amelyek félrevezetők lehetnek a termék tényleges jellegét illetően.
– Az élelmiszer gondos feldolgozása, lehetőleg biológiai, mechanikai vagy fizikai módszerek alkalmazása.
– Tilos GMO-k, ionizáló sugárzás alkalmazása.

Feldolgozott élelmiszer előállításának általános szabályai

– Időben vagy térben el kell különíteni a nem ökológiai élelmiszertől.
– Nem használhatók olyan anyagok és technológiák, amelyek visszaállítják az ökológiai élelmiszerek feldolgozása és tárolása során elveszett tulajdonságokat vagy korrigálják az e termékek feldolgozásakor elkövetett gondtalanság következményeit, vagy más módon félrevezethetnek e termékek valódi jellegét illetően.

– A feldolgozás a jó gyártási gyakorlat szerint történjen.
– A kritikus feldolgozási lépések kialakítása (megelőző intézkedéseket vezetnek be a szennyeződés elkerülésére; megfelelő tisztító intézkedéseket alkalmaznak; garantálják, hogy szokványos termék nem kerül ökológiai jelöléssel forgalomba).
– Ha a termelőegységben nem ökológiaitermék-előállítás is van: akkor térben vagy időben elkülönítve történik az ökotermék előállítása; a tárolást térben vagy időben elkülönítik; a feldolgozást jelentik az ellenőrző szervezetnek; a tételeket azonosíthatóvá teszik; az ökológia terméken végzett műveleteket kizárólag tiszta termelő berendezésekkel végzik.

Az élelmiszer összetétele

– A termék főként mezőgazdasági eredetű összetevőkből álljon.
– Jogszabály által engedélyezett adalékanyagok, technológiai segédanyagok, természetes ízesítők, víz, só, mikroorganizmusok, enzimek, ásványok, nyomelemek, vitaminok, aminosavak, mikrotápanyagok használhatók (889/2008/EK rendelet VIII. melléklet).
– Jogszabály által engedélyezett nem ökológiai mezőgazdasági összetevők alkalmazása (889/2008/EK rendelet IX. melléklet).
– Ökológiai összetevő nem lehet jelen ugyanazon nem ökológiai formájú vagy átállásból származó összetevővel együtt.
– Átállásban lévő növényből csak olyan élelmiszer állítható elő, amely egyetlen mezőgazdasági eredetű növényi összetevőt tartalmaz.

Élelmiszercsoportok

– Bioélelmiszerek, melyek mezőgazdasági eredetű alkotói legalább 95 százalékban ökológiai eredetűek. 
– Bioösszetevőket tartalmazó élelmiszerek mezőgazdasági eredetű alkotói x százalékban tartalmaznak ökológiai eredetűeket. 
– Halászati vagy vadászati élelmiszerek: a halászott hal és vadászott vad fő összetevő mellett minden mezőgazdasági összetevő ökológiai gazdálkodásból származik. 
– Átállási élelmiszer: egyetlen átállási mezőgazdasági eredetű alkotóból áll.

További információk az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam