2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kis sziget a világ egyik legjobb tejtermelője

Európa főleg sajtban, Új-Zéland pedig vajban vezeti le tejfeleslegét, és mindkettő 100 ezer tonnás nagyságrendben készít tejport. Kína igénye megnőtt az év első két hónapjában, így a tejátvételi árak szezonális csökkenése egyelőre csekély. Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára márciusban mindössze 2 százalékkal lett kevesebb az előző hónaphoz képest. De gondolta volna, hogy a világ legjobb tejtermelő országai között egy apró szigetország is található?

Az exportált tej értékét figyelembe véve a három élen járó uniós tagállam 36 százalékkal múlja felül Új-Zélandot.

A szigetország azonban figyelemre méltó teljesítményt nyújt, habár ez egyre nagyobb környezeti terheléssel jár a számára.

A közel 4,7 millió fős országban 5 millió tejelő tehén dolgozik, a megtermelt tej 80 százaléka nemzetközi piacra kerül. A szigetország exportbevételének már több mint negyedét adja a tejkivitel, és a világ exportpiacán minden ötödik kilogramm tej származik innen. Az Eurostat tejpiaci adataiból az is kiderül, hogy

2018 első két hónapjában Új-Zéland több mint kétszer annyi teljes tejport exportált, mint amennyit Európa sovány tejporból (269 ezer tonna vs. 131 ezer tonna).

A legjobb tejtermelő országok között egy kis szigetország, Új-Zéland is megtalálható Fotó: magro.hu

Európa a tejzsír egy részét sajtgyártásba fekteti, és ennek exportjában tölt be meghatározó szerepet a világban. Új-Zéland a tejfeleslegét vaj formájában vezeti le, ebből a termékből a legnagyobb exportőr – írta az Agrárgazdasági Kutatóintézet Agrárpiaci Jelentése.

Az Európai Bizottság legfrissebb adatai alapján Kína vaj- és vajolajimportja 23 százalékkal, a sovány tejporé 22 százalékkal, a teljes tejporé 15 százalékkal, a sajté 3 százalékkal nőtt 2018 első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az Európai Unió vajkivitele – köszönhetően a kínai fogyasztásnak – 26 százalékkal, a sovány tejporé 12 százalékkal nőtt, a sajté ugyanakkor csak 3 százalékkal.

Az AKI piaci jelentése szerint a nyers tej termelői ára az Európai Unióban 3 százalékkal növekedett, míg Új-Zélandon 8 százalékkal, az USA-ban 17 százalékkal csökkent 2018 februárjában az egy évvel korábbihoz képest.

Az olasz azonnali (spot) piaci árak továbbra is magasak, a nyers tej kilogrammja 31,5 eurócentbe kerül. A Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyers tejet átlagosan 30,5 eurócentért veszik át. Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára márciusban csak 2 százalékkal lett kevesebb az előző hónaphoz képest, és még mindig 5 százalékkal magasabb volt az előző évi márciusi árszinthez viszonyítva (96 Ft/kg). Ugyanakkor a nyers tej kiviteli ára még lejjebb süllyedt, és már csak 80,83 forintot ért 2018 márciusában.

A nyers tej felvásárlása az előző havi mennyiségnél 11 százalékkal, a 2017. márciusinál 1 százalékkal több volt. A kiviteli ár 16 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tej kiszállítása 6 százalékkal csökkent 2018 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva, ezen belül a termelők és a kereskedők 26 százalékkal kevesebb, míg a feldolgozók 38 százalékkal több nyers tejet exportáltak.

Neked ajánljuk
Napi több ezer kilogramm termés várható Európa legnagyobb vertikális farmján Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: magro.hu
Vissza
Hírfolyam