2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban az extrém időjárás

A Groupama elemzése szerint a mezőgazdasági növénytermesztésben többszörösére emelkedtek az egyre szélsőségesebbé váló időjárás miatti károk a jégeső-, a tavaszifagy-, a vihar- és az aszálykockázatok esetében az elmúlt években. A rendkívüli időjárási viszonyok miatt a biztosító az elmúlt öt évben folyamatosan növekvő növénybiztosítási kárdarabszámokkal szembesült.

A növénybiztosítások esetében a károk darabszáma 2012 óta közel megduplázódott, míg a kártérítésként kifizetett károk összege hozzávetőlegesen megháromszorozódott. 2017-ben a Groupamához bejelentett mezőgazdasági károk száma az előző évhez képest mintegy 45 százalékkal volt több, míg a kifizetett károk összege több mint 30 százalékkal haladta meg a tavalyi évi kifizetéseket.

A növénykárok túlnyomó részét jégverés okozta

Az elmúlt évekre jellemző módon a legnagyobb károkat tavaly is a jégeső okozta: a növénykár-bejelentések több mint 80 százaléka jégverésről szólt, emellett több mint 10 százalékot meghaladó mértékben érkezett a társasághoz fagykárigény. A Groupama 2017-ben a növényállományok jégkára miatt több mint 3 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak, a fagykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a félmilliárd forintot.

Az elmúlt öt év adatait elemezve egyértelmű, hogy a jégverés okozza a legnagyobb károkat a magyarországi növénykultúrákban.

Májusban indul a NAK jégkármérséklő rendszere

A Groupama a jégkárok egyre növekvő mennyisége miatt üdvözli a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jégkármérséklő rendszerének kiépítését.

A zivatarfelhőkbe ezüst-jodidot juttató talajgenerátorok üzemeltetésével várhatóan jelentős, évi több tízmilliárd forintos értéket lehet majd megmenteni az agráriumban.

Bár nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső, az garantálható, hogy a legmodernebb és leghatékonyabb talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz.

Új lehetőség a gazdáknak

Idén is május 15-ig nyújthatók be a támogatás csökkentése nélkül az egységes kérelmek, melyben a mezőgazdasági biztosítások utáni díjtámogatási igényét érvényesítheti a gazdálkodó.

A Groupama 2018-ban – együttműködve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával –  olyan új szolgáltatást kínál a gazdáknak, amellyel a gazdálkodók ebben a kiemelten fontos időszakban rendkívül gyorsan és egyszerűen tudnak díjtámogatott növénybiztosítást kötni. A számítógépes alkalmazás a kamara munkatársainak közreműködésével jut el a gazdákhoz, és egy egyszerűsített, gyors, a legjellemzőbb mezőgazdasági károkra fedezetet nyújtó biztosítási szerződés megkötését teszi lehetővé.

„Új alkalmazásunkkal a gazdálkodók nagyon könnyen, helyben, az egységes kérelem igénylésével egy időben tudnak díjtámogatott és kiegészítő növénybiztosítást kötni, ezért bízunk abban, hogy ez az új lehetőség is hozzájárul ahhoz, hogy azok a gazdálkodók is rendelkezhessenek biztosítási védelemmel, akik korábban idő hiányában, vagy más okból nem kötöttek biztosítást a termesztett növényeikre” – mondta el Balázs András, a Groupama vállalati vagyon- és felelősségbiztosítási főosztályának vezetője.

Neked ajánljuk
Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért A siker titka vidéken, 3. rész – Valaha tanya (videó) Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: kamaraonline.hu
Vissza
Hírfolyam