2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A különbség a magyar és a külföldi szamóca között

A magyar szabadföldi szamóca kisebb mennyiségben már ezen a hétvégén megjelenik a piacokon. A köznyelvben epernek hívott gyümölcs – valójában szamóca – jelenleg javarészt görög, spanyol importként kapható, illetve az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható.

A rekordmeleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ennek következtében idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás, valamint a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között. A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

A magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek.

A hazai fajták szájéretten szedhetők, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, mely különbség ízben is megmutatkozik. A hosszú szállíthatóságra nemesített importfajtáknál a szedési idő meghatározásánál nem az érettség a döntő, hanem a szállításra alkalmasság,

és bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) eltűnnek vagy gyengülnek a nemesítés során.

Szedik a szabadföldi epret Fegyverneken, Huber István családi gazdálkodó földjén 2014. április 23-án
Fotó: MTI/Mészáros János

A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun és Pest megyében találhatók, ahonnan az idei évben a kisebb károk ellenére is megfelelő termés várható. A magyar szabadföldi szamóca jellemzően május közepétől kerül ki a piacok, üzletek pultjaira. Az úgynevezett hajtatott növényházi, fóliás hazai szamócával pedig már egy hónappal korábban is lehetett találkozni a piacokon.

A köznyelv által „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

Neked ajánljuk
Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban Adomány a szegedi Klinikai Központ dolgozóinak
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam