2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Agrárminisztérium zöld tárca

A jövő egyik legnagyobb kihívása az, hogy a népességrobbanás során miként látjuk el élelmiszerrel az emberiséget. 2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre, ezen belül 10 százalékkal több fehérjére lesz szükség, miközben a klímaváltozás nyomán 30 százalékkal zsugorodik a termőterület, és 40 százalékkal kevesebb lesz a víz. Nagy István agrárminiszter-jelölt hangsúlyos szerepet szán a környezetvédelemnek, mert azt vallja, hogy az Agrárminisztérium zöld tárca.

Miközben az agráriumban egyre égetőbb a munkaerőhiány, vidéken 150 ezer ember végez közmunkát. Ebben a helyzetben, megfelelő ösztönzők kialakításával, legalább 50 ezer embert fel tudna szívni az agrárium. A fejlődés feltétele, hogy lesz-e aki ellátja a jószágot, leszüreteli a gyümölcsfát és felül a traktorra.

A mezőgazdaság versenyképességének, az ágazat fejlődésének a munkaerőhiány enyhítése, illetve a fiatalok bevonása a kulcsa – jelentette ki Nagy István agrárminiszter-jelölt az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A burgonya úgynevezett töltögetését végzi, azaz újabb réteg talajjal fedi el a gumókat takaró bakhátakat egy mezőgazdasági munkagép egy Keszthely határában fekvő burgonyaföldön 2018. május 2-án Fotó: MTI/Varga György

Mint mondta, ennek érdekében

olyan támogatási rendszert kívánnak kiépíteni, amely lehetőséget teremt a munkaadóknak arra, hogy ne idénymunkaszerűen foglalkoztassák az embereket, hanem teljes állásban.

Ugyanakkor új fejezetet nyitnának a vidékfejlesztési pályázatok, a fiatalgazda-támogatások területén – fűzte hozzá.

Arra is figyelmeztetett, hogy a jövő egyik legnagyobb kihívása az, hogy a népességrobbanás során miként látjuk el élelmiszerrel az emberiséget. 2050-re 70 százalékkal több élelmiszerre, ezen belül

10 százalékkal több fehérjére lesz szükség, miközben a klímaváltozás nyomán 30 százalékkal zsugorodik a termőterület, és 40 százalékkal kevesebb lesz a víz.

A feladat megoldásához új technológiák, az informatika, a biotechnológia minél intenzívebb bevonása szükséges a mezőgazdaságba, ami egyre inkább vonzóvá teheti a szektort a fiatalok számára is.

Nagy István agrárminiszter-jelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén az Országgyűlés Irodaházában 2018. május 15-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ki kell mondani, hogy az élelmiszer-biztonság egyre inkább nemzetbiztonsági kérdés. Ezért szükséges a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megerősítése.

A miniszterjelölt a Kossuth rádió szerdai, 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy

az agrártárca új struktúrájában hangsúlyos szerepet szán a környezetvédelemnek. Ugyanis azt vallja, hogy az Agrárminisztérium zöld tárca.

Olyan élhető környezetet kell teremteni, olyan környezetet kell hátrahagyni az utódainkra, amelyre büszkék lehetünk – mondta Nagy István.

Neked ajánljuk
Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet? Amire senki nem gondolt: gyümölcsök fölé tettek napelemet Szokatlan áradás Mauritánia fővárosában Komposztálásra fel!
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam