2020. február 22., Gerzson
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dinamikusan fejlődik az ökológiai gazdálkodás

Az évtized végére reális célkitűzés lehet, hogy 350 ezer hektáron, a teljes mezőgazdasági terület 6-7 százalékán környezettudatos termelés valósuljon meg – mondta április végén Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Az ökológiai gazdálkodás fejlesztése számos előnnyel jár, amelyek közül kiemelten fontos a munkahelyteremtés, valamint a környezetre és a magyar népesség egészségi állapotára gyakorolt kedvező hatások.

Mindezt felismerve a kormány a szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel szoros együttműködésben dolgozik az ágazat megerősítéséért – olvashatjuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) weboldalán.

A közös munka egyik alappillére a Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért program, amely 2020-ig fogalmazza meg a legfontosabb lépéseket. Az akcióterv megoldást kínál többek között

a piaci igényekhez igazodó termelési volumen növelésére, a kutatás-fejlesztési, szaktanácsadási rendszerek bővítésére, a fogyasztói bizalom erősítésére, valamint az ágazati szereplők közötti együttműködések kialakítására.

Az ökogazdálkodást vállaló pályázóknak kötelezettségeik is vannak, például valamely tanúsító szervezetnél regisztrálni Fotó: piaxabay.com

Az akciótervben megfogalmazottakhoz igazodva a kormány a korábbi időszakhoz képest több mint háromszorosára növelte a Vidékfejlesztési Programon belül az ökológiai gazdálkodásra szánt támogatási összeget, amelyből szinte az összes kérelmet benyújtó és a pályázati kritériumoknak megfelelő termelő részesült. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy

a támogatás segítségével mintegy 2200 gazdálkodó 62 milliárd forint felhasználásával folytathat az ökológiai gazdálkodás minősítési előírásainak megfelelő termelést 5 éves kötelezettségvállalás mellett.

Ökológiai szántó esetében a támogatott területek nagysága közel 62 ezer hektár, ökológiai gyepterület mintegy 65 ezer hektár. Ültetvény esetében közel 8 ezer hektár támogatására került sor.

Jelenleg 200 ezer hektár területen és a teljes mezőgazdasági terület 4 százalékán folyik ökológiai gazdálkodás,

amely a támogatásoknak is köszönhetően 2020-ig valóban meghaladhatja az akciótervben kitűzött 350 ezer hektárt, és az elérheti akár a 7 százalékos részesedési arányt.

Kis Miklós kiemelte, az ökológiai gazdálkodást folytatók számára további intézkedések is lehetőséget biztosítanak források elnyerésére a Vidékfejlesztési Program keretében.  Az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszeripar az a terület, ahol a biogazdálkodók támogatáshoz juthatnak.

Amellett, hogy a kiválasztási szempontoknál előnyt jelent, ha a termelő ezen gazdálkodási formát részesíti előnyben, fontos hangsúlyozni, hogy az ökogazdálkodást vállaló pályázóknak kötelezettségeik is vannak, például valamely tanúsító szervezetnél regisztrálni.

Az elbírált beruházási pályázatok esetében egyébként a nyertes kérelmeket benyújtók negyede ökológiai gazdálkodó, ami azt jelenti, hogy már 1600 pályázó részesült közel 90 milliárd forint támogatásban.

A rendelkezésre álló adatok alapján továbbá elmondható, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében elérhető ökotámogatásoknak és a pályázatokban kapható pluszpontoknak köszönhetően ez idáig közel duplájára emelkedett a termeléssel, feldolgozással, importtal foglalkozó ökológiai vállalkozások száma.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás negatív hatása az USA kukoricaövezetére az egész világot érinti Ökológiai gazdálkodási konferencia márciusban Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Hogyan működik a zöldkötvény Lengyelországban? Több generáció veszi ki a részét a klímavédelemből, mint gondolnánk!
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam