2018. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Az EU megelégelte, hogy Kamerunból egészségre káros anyagokat tartalmazó termékek érkeznek

Hamarosan betilthatja a Kamerunból származó gyümölcs és zöldség forgalmazását az Európai Unió. Az ok a megkérdőjelezhető minőség mellett a kameruni egészségügyi és növényegészségügyi ellenőrző rendszer megbízhatatlansága.

„A nemzetközi és az európai uniós szabványok betartásához szükséges elemek jelenleg hiányoznak a rendszerből” – írja a helyi Intégration című újság, amely az Európai Unió által a 2017. május 8. és 18. között végrehajtott ellenőrzés megállapításaiból idéz.

Eszerint az export előtti ellenőrzések nem tekinthetők megbízhatónak, így nem biztosítható, hogy a kameruni termékek megfeleljenek az Európai Unió által megállapított behozatali feltételeknek.

Banánt árusító asszony egy kameruni piacon Fotó: commons.wikimedia.org/Minette Lontsie

Az elmúlt években, 2015 és 2017 között 159 alkalommal kellett megtiltani kameruni szállítmányok európai forgalmazását, és ezt minden esetben jelezték az afrikai ország illetékeseinek. Viszont annak ellenére, hogy az exportőrök rendelkeznek a megfelelő igazolásokkal, az egészségre és a környezetre káros anyagok jelentős koncentrációja gyakran mutatható ki a Kamerunban termett gyümölcsökben és zöldségekben.

Mostanra úgy tűnik, elfogyott az EU türelme, az importkorlátozás azonban Kamerunnak fájhat jobban, hiszen gyümölcs- és zöldségkivitelének 15 százaléka irányul az Európai Unió tagországaiba.

Tovább a forrásra: blog.syngenta.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban 100 éve érintetlenül – A svájci vadon 11 tanács, hogyan étkezzünk nyáron egészségesen 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában