2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy élelmiszer drágul, de az magával ránthat mindent

Folyamatosan megy fel a szójabab világpiaci ára, amely sok más termék árára is kihathat hosszú távon. A klímaváltozás tett be a termelésnek, de tovább ronthat a helyzeten, ha új front nyílik a kereskedelmi háborúban.

Noha az Egyesült Államokban és Brazíliában nőtt a megtermelt szójabab mennyisége, legalább szeptemberig keresleti piac lehet a jellemző a világon. Ez egyet jelent a takarmány- és a fehérjeárak emelkedésével – írja elemzésében a CRM AgriCommodities.

A jelenlegi ellátási nehézségekért főleg Argentína a felelős: idén eddig 34-37 millió tonnára becsülhető a terméshozam, amely 20 millió tonnával marad el a várttól a Egyesült Államok agrártárcája szerint. Ez alapján szakértők azt jósolják, hogy az étkezési szójakészítmények termelése visszaeshet a 2016-2017-es szezon 33,3 millió tonnájáról 31,2 millió tonnára a 2017-2018-as idényben. (Az eltérő termésidők miatt az aratási szezon a Föld körül éven átnyúló időszakokra van bontva.)

Középtávon drágulás

Szeptemberre viszont visszaeshet a termény és a feldolgozott termékek (szójababolaj és -liszt) ára is. Az Egyesült Államokban várhatóan nagyobb területen termeszthetik a hiány miatt, a magasabb felvásárlási ár vonzóvá teheti. De a feednavigator.com az EU-ban is nagyobb learatott mennyiséggel számol.

Ráadásul egyelőre a cseretermékek (repce, pálmaolaj) ára sem esik, ami sok egyéb termék árára is kihathat. A szójababot ugyanis a legritkább esetben fogyasztjuk önmagában, cserébe áttételesen rengeteg háztartásban és hűtőszekrényben ott van. Ennek oka, hogy magas proteintartalma miatt gyakran használják a takarmányozásban, a szójaszószt sok étel ízesítésére használják, emellett ott van az energiaszeletekben és táplálékkiegészítőkben is. Gyakran keverik sajtokba, hogy a fehérjetartalmat növeljék, amikor éppen nem textil- vagy festékoldószer készül belőle.

Vagyis rengeteget fogyasztunk belőle, anélkül, hogy valójában tudnánk.

Idén márciusban már 1075 dollárra ment fel 5000 véka (nagyjából 136 tonna) ára a chicagói árupiaci tőzsdén, amely 1,5 éves magaslat, és azóta sem mozdult ki a 950-1050 dolláros ársávból.

Csak Trump hozzá ne nyúljon!

A szakértők leginkább attól tartanak, hogy egy újabb front nyílhat a kereskedelmi háborúban az Egyesült Államok és Kína között. Mert ez, párosulva a jelenlegi aszályos időjárással, mérgező lenne a piacok számára.

Az ázsiai ország a világ egyik legnagyobb szójatermék-felvásárlója – főként sertések takarmányozására használják –, ennek nagy részét pedig az Egyesült Államoktól szerezte be. Azonban áprilisban felmondták az összes szerződést, helyette más országoktól vásárolták fel a termékeket. Ez az amerikai gazdáknak kellemetlen helyzetet teremtett (Kína évente 15-18 millió tonna szóját vásárol az USA-ból), valamint a nemzetközi árakat is felverte. Ha a feszültség fokozódna, akkor az ázsiai ország másoknak való kiszolgáltatottsága még feljebb srófolhatja az összegeket.

Magyarországon stratégiai terv is van rá

A szója Magyarországon is gyakran használt takarmánynövény. Viszont ennek a legnagyobb része – dacára annak, hogy a klimatikus viszonyok megfelelnek a növénynek – importból származik. Még tavaly novemberben jelentette be a kormány, hogy Nemzeti Fehérjetakarmány Program indul, hogy teljes egészében kiváltható legyen az importból származó génmódosított szója.

A szója az állattenyésztés fehérjeigényét a legnagyobb mértékben elégíti ki. Az egész világ szójaellátásának 95 százalékát génmódosított szójából biztosítják.

A hazai vetésterület jelenleg 60-70 ezer hektár, viszont a termény 80 százalékát jelenleg exportálják.

A szójaigényünk 90 százalékát importból elégítjük ki

– derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet összefoglalójából.

A cél az, hogy 100 ezer hektárra növeljék a termőterületet, és hozamjavító beruházásokkal – például öntözés, megfelelő trágyázás - növeljék a termelt mennyiséget.

Neked ajánljuk
Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam