2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az agrárkamara is teszteli az aszálymonitoring-rendszert

A 2019-es öntözési idény kezdetére közel 140-150 állomásból álló hálózat jön létre a tervek szerint. Az aszály elleni védekezésben érdemi előrelépést hoz az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) által létrehozott komplex vízhiányelőrejelző-rendszer, amelynek 2019-es indulása előtti tesztelésében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is közreműködik a következő hónapokban.

Az agrárkamara szerdai, MTI-nek küldött közleménye szerint az OVF 2016-ban kezdte el kiépíteni a rendszert, akkor 16 megfigyelőállomást, tavaly további hat állomást,

idén pedig újabb 24 állomást telepített a leginkább vízhiányos alföldi területekre, és az adatokat online is elérhetővé tette. A 2019-es öntözési idény kezdetére közel 140-150 állomásból álló hálózat jön létre.

Kiszáradt kukoricaföld Pécsvárad közelében 2017. június 21-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A tervek szerint az egész ország területére kiterjedő hálózatot alakítanak majd ki.

A mérőállomások a talajt és a növényzetet ért hatásokat mérik: a meteorológiai alapparaméterek – csapadék, páratartalom, léghőmérséklet, relatív légnedvesség és levélfelület-nedvesség – mellett hat szinten (10, 20, 30, 45, 60, 75 centiméteres mélységben) történik naponta talajnedvesség- és hőmérsékletmérés. A szenzorok segítségével

a talajnedvesség pontosan meghatározható, a talaj alsó rétegeiben elhelyezett mérőeszközök a talajvízszint emelkedését is jelzik,

továbbá a beszivárgást akadályozó tényezők – fagyott talaj – is azonosíthatók.

A következő hónapokban a NAK falugazdászai és a KITE Zrt. szakemberei folyamatosan tesztelik a rendszer szoftverének és adatbázisának használatát.

Az aszálymonitoring-rendszer ingyen elérhető lesz majd internetes felületen, és akár 10 napos specifikus előrejelzést is nyújt.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam