2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Itt a nagy földieperteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző, a hazai szupermarketekben és piacokon kapható földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg laboratóriumban. Az eredmények azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont, és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben sokkal több vegyszer lehet, mint a piaciban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete arra volt kíváncsi, hogy kimutatható-e a termékekben az a 14 hatóanyag, amelyeket az előző évek európai uniós hatósági vizsgálatai a leggyakrabban találtak meg a földieperben.

A tesztben vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont, hogy mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. Viszont ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis

az ún. koktélhatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat, kiszámíthatatlanná válik.

A felmérés során két piacon árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer.

A lista végén az Aldi, az Auchan és a CBA terméke végzett. Ezekben a többinél lényegesen magasabb (1-1,1 mg/kg) az összes szermaradék-koncentráció. Az Aldi és az Auchan esetében 4-4 különböző szermaradványból, a CBA-nál két különböző hatóanyagból tevődött össze ez az érték.

Az Auchanban kapható eper görög primőráru volt, az Aldi epre májusi, magyarországi termék. A CBA epre szintén idényeper volt, a származás helye viszont nem derült ki a csomagolásról.

Egy-egy termékből átlagosan 2-3 hatóanyagot lehetett kimutatni, a legtöbb hatóanyagot szupermarketek termékeiben találták.

Az eprek között jelentős volt a különbség a beszerzési forrás alapján is.

– Az 1. körös (április közepén vásárolt) primőráruk átlagosan 2,6-féle különböző vegyszert tartalmaztak, a 8 termékből mindössze egynél nem volt kimutatható semmilyen szermaradvány, az átlagos vegyszerkoncentráció 0,24 mg/kg volt.

– A 2. körös (május közepén szupermarketben és piacon vásárolt) idénytermékekben kevesebb, átlagosan 2,2 különböző hatóanyag volt kimutatható, de azok a primőrhöz hasonló, vagyis 0,25 mg/kg koncentrációban voltak jelen, két termékben egyáltalán nem volt kimutatható szermaradvány.

Jelentős eltérés volt a kereskedelmi láncokban és a piacokon értékesített eperminták átlagos szermaradék-tartalmában.

A piacokon csak átlagosan 1,5 hatóanyag volt a szezonális termékekben, és ezek átlagos vegyszer-koncentrációja 0,04 mg/kg volt. Ez a két érték jóval alulmarad a szezonális szupermarket termékekhez képest, amelyek átlagosan 2,75 különböző vegyszert tartalmaztak, 0,42 mg/kg átlagos koncentrációval.

A primőr és a szezonális szupermarket termékek között habár vegyszerdarabszámban nem volt jelentős különbség, primőrnél átlagosan 2,62-, szezonálisnál 2,75-féle vegyszert mutattak ki, a vegyianyag-koncentrációban már erős eltérés volt: primőr 0,24 mg/kg, szezonális 0,42 mg/kg.

A teljes teszt a tudatosvasarlo.hu oldalon tekinthető meg.

Neked ajánljuk
El kell jöjjön a magyar diszkont ideje az élelmiszerpiacon Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért Amikor a pohár félig üres – A beígért bosszantó hibák a Honda e-ben Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam