2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyűjtés helyett termesszék a gyógynövényeket!

Nem fenntartható hosszú távon a gyűjtésre épített gyógynövényágazat, ezért az agrárkamara most újjáalakult gyógynövény alosztálya és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács közös célja, hogy jelentősen nőjön a termesztett, és csökkenjen a gyűjtött gyógynövények aránya.

A magyar gyógynövény iparág csaknem 95 százaléka képviseltette magát az újjáalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamakara (NAK) ülésén. Nagy tapasztalatú gyűjtők, termelők, feldolgozók, kereskedők, kutatás-fejlesztéssel foglalkozók jelentek meg a találkozón, amelyen elhangzott: az ágazat korábban leginkább a vadon termő gyógynövények gyűjtése révén került szóba, ami az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának kiegészítő, illetve sok esetben egyetlen jövedelemforrása.

Válogatott kamilla a Herbária Zrt. balmazújvárosi gyógynövény-feldolgozó üzemében 2015. október 16-án, azután, hogy az alföldi kamilla is hungarikummá vált
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A makrokörnyezet és az ágazat átalakulása miatt azonban a jövőben paradigmaváltásra van szükség:

bár jelenleg a gyógynövény-kibocsátás 60-70 százalékát adja – a termesztéssel szemben –, a gyűjtés ilyen szinten hosszú távon nem fenntartható.

A ciklus végére a vezetők az arány változását szeretnék elérni, hogy a hazai piacon túlsúlyban legyen a termesztett gyógynövény.

Czirbus Zoltán, a NAK gyógynövény alosztályának vezetője szerint a modern, korszerű és hatékony termesztés eléréséhez hosszú távú faj- illetve fajtaspecifikus termesztési stratégiában kell gondolkodni, ami kiterjed a nemesítésre, a szaporítóanyag-beszerzésre, az elsődleges feldolgozási technológia (szárító, posztharveszt gépek), a növényvédelem fejlesztésére, és ezt

a következő években legalább a tíz legfontosabb termesztett gyógynövényre ki kell dolgozni.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam