2021. március 9., Fanni, Franciska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás csökkenti a rizs tápanyagtartalmát

A magasabb légköri széndioxid szint hatására csökken a fehérje és tápanyag tartalom a rizsben – mutatta ki terepi kísérletekkel egy nemzetközi tudóscsapat. A változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is, több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti. A tápanyagban gazdagabb rizs elérése kapcsán a génmódosítás lehetősége is felmerült.

A tanulmányt még május végén jelentették meg a Science Advances magazinban, és azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a rizs növekedését és tápanyagtartalmát a széndioxid szint növekedése, ami még ennek az évszázadnak a végén várhatóan bekövetkezik.

A rizs 2 milliárd ember elsődleges táplálékforrása a Földön. A tápanyagtartalom csökkenése aránytalanul nagy hatással lenne a szegényebb, rizstől erősen függő országok népének általános egészségi állapotára.

Mezőgazdasági munkás dolgozik egy rizsföldön a mianmari főváros, Najpjido közelében 2017. július 21-én Fotó: MTI/EPA/Hein Htet

„A rizs évezredek óta az ázsiai népesség alapélelmiszere, de felfutóban van Afrikában is” – nyilatkozta Kristie Ebi, a Washingtoni Egyetem Egészségügyi és Globális Környezetvédelmi Központjának igazgatója (Center for Health & the Global Environment), aki a világ-egészségügyi, környezeti és foglalkoztatási egészségügyi tudományok professzora. „A tápanyagtartalom minőségének csökkenése a rizs esetében több millió anya és gyermek egészségét veszélyezteti.”

A terepi kísérleteket Kínában és Japánban végezték, 18 gyakori rizsfajtával. A rizsföldeken műanyagcsövekből nyolcszög-alakzatokat hoztak létre, amin keresztül a széndioxidot kijuttatták a kísérleti területre. A széndioxid szintjét érzékelőkkel figyelték, és olyan magasra állították be, amilyen várhatóan a 21. század végére jellemző lesz bolygónkon.

Az egyik kísérleti terület Tsukubában, Japánban
Fotó: Toshihiro Hasegawa/National Agriculture and Food Research Organization of Japan

Már korábbi tanulmányok is rámutattak, hogy a fehérje, vas és cink tartalom csökkent a rizsben a magasabb széndioxid koncentráció hatására, amit most megerősítettek. Azt is kimutatták, hogy több B-vitamin szintje is jelentősen visszaesett, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára az élelmiszer energiává alakításához.

Az eredményeik alapján az átlagos változások:

B1 vitamin: 17,1 százalékkal csökkent
B2 vitamin: 16,6 százalékkal csökkent
B5 vitamin: 12,7 százalékkal csökkent
B9 vitamin: 30,3 százalékkal csökkent
B6 vitamin: nem változott
Kalcium: nem változott
E vitamin: egyes fajtáknál növekedett a mennyisége
Fehérje: 10,3 százalékkal csökkent
Vas: 8 százalékkal csökkent
Cink: 5,1 százalékkal csökkent

Körülbelül 600 millió ember – főként Dél-Ázsiában – a napi kalória és fehérjeszükségletének több, mint felét a rizzsel viszi be. Emiatt a tápanyagtartalom változás miatt a betegségek hangsúlyosabbak lesznek, illetve befolyásolni fogja a gyerekkori fejlődést is. Az alultápláltság súlyosbíthatja a hasmenéses betegségeket és a maláriafertőzést is.

Néhány tanulmány szerint a magasabb széndioxid szint serkenti a növények növekedését a fotoszintézis által.

„Az emberek szerint a széndioxid a növények tápláléka – és az is. Azonban a növények válasza a hirtelen megnövekedett tápanyagmennyiségre befolyásolja az emberi egészséget is, kezdve a tápanyaghiánytól, az etnofarmakológián át (az egyes népek gyógynövényhasználatát vizsgáló tudomány), egészen a szezonális pollenallergiáig – mindezt olyan módon, amit még nem értünk” – mondta el a tanulmány segéd-szerzője, Lewis Ziska.

A szerzők szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a széndioxid szint változása miatt bekövetkező egészségügyi tápanyagszint változásokat és az ehhez kapcsolódó egészségügyi következményeket feltérképezzük. Ehhez az agronómusok, járványügyi szakértők, táplálkozási szakemberek, és egészségügyi szolgáltatók összefogására van szükség.

Olyan lehetőségeket is kutatni kell, amellyel csökkenthető vagy megszüntethető ez a kockázat. Ideértve például azt, hogy

a hagyományos vagy génmódosítási eljárásokkal tápanyagban gazdagabb rizst nemesítenek ki, vagy hogy a tápanyagtartalmat műtrágyákkal, betakarítás utáni dúsítással növelnék.

Forrás: phys.org

Neked ajánljuk
Természetes gyümölcsészet – 1. rész (videó) Szibéria válhat a Föld éléskamrájává a globális felmelegedésben Nemcsak finomat adnak, hanem egészségeset is Poliloop: egy magyar startup a világhírnév kapujában Az elmúlt két évben több mint 3000 tonna szeméttől tisztult meg Debrecen
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam