2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növelnék a GMO-mentes szója termelését

Magyarországnak fontos célja a GMO-mentes élelmiszerlánc fejlesztése, amely felöleli a vetőmagtól a takarmányozás kérdéskörén át az állati termék előállítását is. A mezőgazdasági államtitkár szerint a GMO-mentes szója termesztésének lehetőségeit régiós együttműködéssel lehetne kiterjeszteni.

Régiós együttműködéssel terjeszthetők ki a génmódosítástól mentes szója termesztésének lehetőségei – emelte ki a mezőgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Szója és a Donau Soya közös rendezvényén. Feldman Zsolt hozzátette, az együttes fellépésből számottevő gazdasági, társadalmi, környezeti és egészségügyi előnyök származnak.

Magyarország hosszú évek óta szigorú GMO-mentes politikát folytat, melynek alapjait a legmagasabb jogi szinten, az Alaptörvényben fektettünk le. A GMO-mentes magyar szójának egyébként biztos a piaca, a hazai nemesítésű fajtákat jó alkalmazkodó képesség, jó hozam és kiváló beltartalmi tulajdonságok jellemzik.

A közös agrárpolitika már számos olyan intézkedést tartalmaz, amelyek közvetlenül vagy közvetve ösztönzik a növényifehérje-termelést – a szóján túl egyéb pillangós növények termesztését is – amelyek az utóbbi években jelentősen növelték a különböző fehérjetermékek termelését. Öntözött területek kialakításával további területek válnak alkalmassá a  szója vetésterületének optimális növelésére, elérve néhány év alatt a célként kitűzött 100-120 ezer hektárt.

Az államtitkár hozzátette:

fontos célunk a GMO-mentes élelmiszerlánc fejlesztése, amely felöleli a vetőmagtól a takarmányozás kérdéskörén át az állati termék előállítását is.

A GMO-mentes terméklánc kialakításában pozitív példa lehet a GMO-mentes védjegy bevezetése, amelyet az agrárminisztérium jegyez, és tanúsítása 100%-ban állami szervezet által történik.

A Magyar Szója és a Donau Soya első közös rendezvényére három kontinens tíz országából érkeztek meghívottak – mondta el Seiwerth Anna, a Magyar Szója ügyvezetője. Kifejtette: az eseményen szó volt a szója oltással történő termesztéséről, hiszen a megfelelő oltóanyag használatával eredményesebben lehet szójababot előállítani, nem beszélve arról a környezeti és gazdasági előnyről, amit a csökkentett nitrogénhatóanyag-felhasználás biztosít a termőföld, a környező élővilág, valamint a növénytermesztő gazdaságok számára.

A szója genetikai kutatások területén nagy előrelépést jelenthet az az oktatási együttműködés, amelyet a Kínai Tudományos Akadémia és a Duna Szója Szövetség írt alá a rendezvényen – írja közleményében az agrárminisztérium.

Neked ajánljuk
Az ínyencek veszik a mangalicát Komoly veszélybe kerülhet a banántermelés az éghajlatváltozás miatt Párizs háztetőin elkezdtek növényeket termeszteni 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb Nem kell levágni a marhákat a Föld megmentése érdekében
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam