2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ma kell száz évre előre terveznünk erdőink életéről

A klímaváltozás miatt megkezdődött természetes erdőállomány-változásra minél előbb hosszú távra szóló választ kell találni. Nem könnyű feladat ma előre látnunk és eldöntenünk azt, hogy vajon száz év múlva mely fafajok maradnak fenn és élhetik túl a most tapasztalt klímaváltozás hatásait Magyarországon.

A kormány célkitűzése az élhetőbb, zöldebb Magyarország, az agrártárca ennek jegyében folytatja a nyolc évvel ezelőtt megkezdett munkát, amelyben az erdészek és egyesületük méltó partnerek – hangsúlyozta Bitay Márton, az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára az Országos Erdészeti Egyesület gyulai vándorgyűlésén.

Az államtitkár elmondása szerint a klímaváltozás miatt megkezdődött természetes erdőállomány-változásra minél előbb hosszú távra szóló választ kell találni. Ez nem könnyű feladat, hiszen

nekünk ma kell előre látnunk és eldöntenünk azt, hogy vajon száz év múlva mely fafajok maradnak fenn és élhetik túl a most tapasztalt klímaváltozás hatásait.

Jelenleg mintegy 2 millió hektár erdő van, ami az ország területének több mint 20 százalékát teszi ki. Ennek körülbelül felét állami erdőgazdaságok, másik felét magántulajdonosok kezelik, akiknek munkájára ezután is számít a szaktárca.
Bitay Márton úgy fogalmazott:

a klímaváltozással összefüggésben beköszöntött a faanyagok reneszánsza, újra fontos megújuló erőforrásként tekinthetünk arra. Ugyanakkor meg kell találni a természetvédelem és az erdőgazdálkodás összhangját,

amelynek első komoly lépése az előző ciklusban elfogadott új erdőtörvény volt.

A szaktárca közleménye szerint az Országos Erdészeti Egyesület az ország legrégebbi és legnagyobb civil szervezete, évente tartott vándorgyűlései a Kárpát-medencei magyar erdészek legjelentősebb találkozói. Minden évben az ország más-más helyszínén gyűlnek össze, és szakmai programokon beszélik meg a legfontosabb jövőbeni teendőket.

Neked ajánljuk
Valóban jót tesznek a vegánok a Földnek – írja egy kiszivárgott hivatalos jelentés Fajtaváltásra készülnek Bordeaux-ban a klímaváltozás kihívásaira válaszolva Ausztrália 97 milliárd forintnak megfelelő eurót költ klímavédelemre Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam