2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyes vidékeken már megkezdődött az aratás

A hagyomány szerint június 29-e az aratás kezdete, de vannak területek az országban (pl. Hajdú-Bihar), ahol már megkezdődött a búza betakarítása. A gazdák szerint az áprilisi forróság miatt kezdődik korábban az aratás, de jó minőségű termésben reménykednek. Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke úgy nyilatkozott, hogy az időjárás miatt 10-15 százalékos terméskiesés várható.

Péter-Pál napja az aratás ünnepe

Hagyományosan a legkorábban érő kalászosok – az őszi meg a tavaszi árpa – betakarításával kezdődik az aratás Szent Iván-nap környékén, ám a rozs, majd a búza Péter-Pál nap környékén válik vágáséretté. A zab aratásával zárul a sor.

A hiedelem úgy tartja, ezen a napon a „a búza töve megszakad”, és elkezdődhet a betakarítás. Dologtiltó nap is volt, azaz sokszor csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát. A kalászszemle pár nappal korábban, Szent Iván napján (június 24-én) történt. A búza ugyanis ekkor kezdi el hányni a kalászát, a töve megszakad, a gazdák szerint ilyenkor válik vágáséretté. Nincs nagy ünnep az aratás kezdetén, hiszen sok a munka a földeken, bezzeg utána! A munka végeztével kezdődik meg ugyanis az aratóünnep.

Aratási szokások, hiedelmek:

  • Az aratók fohásszal kezdik a napot.
  • Péter-Pál napján nem lehet dolgozni és gyümölcsöt enni.
  • Az a leány vagy legény, aki először hallja meg a harangszót, még abban az évben megházasodik.
  • Ezen a napon a halászok is ünnepeltek régen, hisz Pétert patrónusukként tisztelték (korábban halász volt, Jézus utasítására kezdett el halak helyett lelkeket halászni). Halvacsorát is rendeztek a tiszteletére.

Régen és ma

Deák-Ébner Lajos: Hazatérő aratók Fotó: Wikimedia Commons

Régen talán még fontosabb volt az időjárás, mint a mostani, gépiesített világban. Az aratás 60-70 évvel ezelőtt nagy összefogást igényelt, és kézi erővel történt a munkálatok majdnem teljes egésze. A betakarítás idején használt eszközöket megáldatták, a munka megkezdése előtt kinn a földön imádkoztak a bőséges termésért. Az aratás elengedhetetlen kellékei anno a sarló és a kasza voltak.
A sarlóval való aratás kifejezetten asszonyi munkának számított, míg kaszával csak a férfiak dolgoztak. A marokszedés szintén az asszony feladata volt, a kévék bekötése és összehordása ismét férfimunkának számított. Általában a családok, rokonok összefogtak, és egymásnak segítve takarították be az éppen aktuális gabonát. 

Manapság teljesen gépesített a terménybetakarítás: hatékonyabb, gyorsabb és kevesebb ember munkáját veszi igénybe. A modern aratógépek képesek mérni a szemveszteséget, a nedvességtartalmat, a GPS pedig segít a táblatartásban.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás drasztikusan zsugorítja a kacsacsőrű emlősök életterét Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon Falusi fortély – Tavaszi vetés (videó) Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Bajba jutott színésztársainak segítene Molnár Gusztáv
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam