2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felmelegedés drámai ingadozást okozhat a világ kukoricatermésében

A Washingtoni Egyetem kutatói a klímaváltozásnak a globális kukoricatermésre gyakorolt hosszú távú hatását vizsgálva megállapították, hogy a 21. század végére évente várhatóan „drámai hatású” ingadozások jelentkezhetnek a hektáronkénti terméseredményekben.

Ez az ingadozás jóval túllépi az eddigi méreteket, és magában foglalja annak lehetőségét, hogy

a termés éppen a legfontosabb kukoricatermő körzetekben csökken minimálisra, aminek súlyos következményei lehetnek a világ élelmiszerellátására

írja a Washington.edu/news. Ezen túlmenően vizsgálták az ingadozásoknak az élelmiszerárakra és az élelmiszer-biztonságra gyakorolt hatását is.

Fotó: pixabay.com

A kutatók szerint hasonló termésingadozás és terméscsökkenés a rizsnél is valószínűsíthető, a rizs nagy részét azonban a termelő országok a saját szükségletükre állítják elő, miközben a megtermelt kukoricából jóval nagyobb az exporthányad. Nevezetesen négy ország (az USA, Brazília, Argentína és Ukrajna) adja a világ kukoricaexportjának 87 százalékát (Kína is óriási mennyiséget termel, de főleg saját használatra).

Jelenleg gyakorlatilag nulla a valószínűsége annak, hogy e négy ország termése egyazon évben több mint 10 százalékkal az átlagos alá csökkenjen. Ez a valószínűség azonban a század végére, 2 Celsius-fokos globális felmelegedéssel számolva 7 százalékra, 4 százalékos felmelegedésnél viszont 86 százalékra növekszik.

A kutatások eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölték.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam