2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 300 méhészetnél volt méhpusztulás

A tömeges magyarországi méhpusztulás okai egyelőre ismeretlenek, de az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint összefüggésben lehet a napraforgó-termesztéssel.

Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke az M1-en. Bross Péter szerint

a méhpusztulás összefügg a napraforgó-termesztéssel: ahol nem termesztenek napraforgót, illetve az nem mézel jól, azokban a megyékben nincs problémája a méhészeknek,

például a Dunántúli megyékben, Győr, Sopron, Vas, Zala vagy Nógrád megyében. Ezzel szemben Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Fejér megyében gondot jelent.

Az elnök megmagyarázhatatlannak nevezte a jelenséget, azt mondta,

nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, a kaptár néptelenedése.

A tömeges méhpusztulás miatt az agrárminisztérium vizsgálatot rendelt el. A méhpusztulás jelentős hatással van a méztermelésre, valamint a jövő évi akáctermésre is, ezért a következő két és fél hónapban a méhészek feladata a méhcsaládok regenerálása.

Neked ajánljuk
Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért A siker titka vidéken, 3. rész – Valaha tanya (videó) Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam