Kihalóban a legellenállóbb banánfaj
Eltűnhet a banánfaj, amely megmenthet minden más banánt a kipusztulástól. A kórokozóknak és a szárazságnak ellenálló madagaszkári banánból kevesebb mint egy tucat fa él a természetben. A tudósok a nyilvánosság segítségében bíznak.
A legtöbb világszerte kapható és fogyasztható, általunk is ismert banán egy specifikus fajtához tartozik, ez a Cavendish. Ez azonban rendkívül sérülékeny, a kártevőkre és járványokra különösen érzékeny növény.
A tudósok célja, hogy valahogy létrehozzanak egy finom, ehető, de sokkal ellenállóbb banánt.
Ehhez legszívesebben egy másik banánfajt használnának: a madagaszkári banánt. Ez ugyan nem ehető, viszont ellenáll a kórokozóknak és a szárazságnak. A szakemberek azt remélik, hogy ennek a fajnak a pozitív tulajdonságait keresztezhetik a Cavendish banánéival, megalkotva egy ellenálló, de ízletes banánt.
Igen ám, de a madagaszkári banán kihalóban van, már alig öt idős fa él belőle a vadonban.
Ahhoz hogy kutatni tudják őket, előbb meg kell menteni a fajt. A fákat konzerválni kellene.
Ezek a fák az erdők szélén nőttek, hatványozottan ki voltak téve a természeti hatásoknak, ezért olyan ritkák.
A tudósok most azt remélik, hogy a nagyobb nyilvánosság segít megvédeni és megőrizni a ritka banánfajt. (BBC)
Fotó: uniplash.com; kew.org