2020. június 2., Anita, Kármen
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Könnyebb lesz az öntözés engedélyeztetése

Elfogadta az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely könnyítést jelent az öntözésfejlesztéshez. A jogszabály hatálybalépése után 80 méteres kútmélységig nem lesz szükség sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatására, kivéve a gazdasági célú vízkivételt, illetve a karsztvízkészletek érintettségének esetét.

Az Egyes törvényeknek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat értelmében mentesül a díjfizetési kötelezettség alól az öntözési berendezések vagy az öntözőtelepek engedélyezési eljárása. A korábban engedély nélkül létesített kutak pedig utólagos fennmaradási engedélyt kaphatnak, bírság kiszabása nélkül, amennyiben a tulajdonosok 10 éven belül legalizálják a helyzetet. 

Öntözőberendezés egy vetőmagtermesztés céljából létesített hibridkukorica-földön a Baranya megyei Beremend közelében 2018. július 13-án Fotó: MTI

Magyarországon jelenleg 85 ezer hektárt öntöznek, a 200 ezer hektárra kiépített csatornahálózat elhanyagolt, és az agrárszakemberek szerint az öntözés hiánya jelentős gátja a magyar mezőgazdaság versenyképességének.

Az agrárkamara felmérése alapján a termelők félmillió hektárra jeleztek öntözési igényt.
Néhány, az öntözési infrastruktúrát javító beruházás a közeljövőben elindulhat.

A jászsági vízgazdálkodási rendszer korszerűsítése mellett Dunasziget közelében ugyancsak fejlesztések indulnak, ott 1,9 milliárd forint európai uniós támogatásból javítják a Felső-Duna mellékágrendszerének árvízvédelmét és vízpótlását. Nagy István agrárminiszter a projektről elmondta, hogy a 2021 februárjáig tartó fejlesztés hét települést érint (Rajka, Dunakiliti, Dunasziget, Kisbodak, Dunaremete, Lipót és Ásványráró), a vízgazdálkodási fejlesztésbe bevont terület 11,5 ezer hektár.

Neked ajánljuk
A koronavírus tovább fokozta a thaiföldi szemétkrízist Kína azt ígéri, kitart a klímavédelemben A britek is kevesebbet autóznának Önkéntes tűzoltók segítettek Letenyén Az internetre költözik a zöldülők vására
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam