2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Paradicsomvész pusztít Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Paradicsomvész pusztít Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A gombás betegség, amelynek megjelenéséhez kedvező a mostani időjárás, vagyis a forró, száraz és az esős idő váltakozása, teljesen tönkreteszi a terményeket. 

Paradicsomvészre panaszkodnak a borsodi gazdák – derült ki a TV2 riportjából. A gombás eredetű betegség jellemzően a száraz, meleg és az esős idő váltakozása miatt alakul ki. Rövid idő alatt teljesen tönkreteszi a terményeket: először a levelek száradnak el, zsugorodnak össze, a lomb úgy néz ki, mintha leforrázták volna; majd a paradicsomok is megbarnulnak és ehetetlenné válnak.

A paradicsomot fenyegető egyik legkomolyabb megbetegedés ellen szinte lehetetlen védekezni, mert a növény teljes pusztulásához vezet.

Megelőzésként célszerű a növényeket minél távolabb ültetni egymástól, mivel légmozgás segíti a növényi nedvesség mielőbbi felszáradását, és gyakrabban öntözni. Emellett fontos a jó táptalaj, a szerves trágya, a sok kapálás, valamint vastartalmú permetezőszer használata.

Paradicsomvésszel fertőzött termés Fotó: balintgazda.hu

Ha már megjelent a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket mielőbb távolítsuk el a tövekről, a területről, majd semmisítsük meg őket, hiszen innen folyamatos a növény további fertőzése.

A termelők most igyekeznek minél hamarabb, akár még kissé éretlenül is eladni a paradicsomot, mielőtt tönkremegy. Később lehet, hogy külföldről kell majd paradicsomot beszerezni, ami nagymértékű dráguláshoz vezethet.

Neked ajánljuk
Egy lépéssel közelebb a banángeddon A klímaváltozás áldozata lehet a burgonya Gyilkos gombafertőzést hozott a klímaváltozás Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam