2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A GMO-mentesség a jövőben is gazdasági előnyt biztosít az agrárminiszter szerint

A mutagenezis útján nyert szervezetek genetikailag módosított élőlényeknek (GMO) minősülnek, ezért az uniós GMO-irányelv hatálya alá tartoznak, így rájuk is vonatkoznak a szabályozásban szereplő kötelezettségek – közölte az Európai Unió Bírósága szerdán. A magyar agrárminiszter üdvözölte a döntést.

Nagy István szerint az Európai Bíróság (EB) ítélete védelmet is jelenthet a hagyományos termelést folytató gazdáknak, és tovább erősíti a hazai GMO-mentes stratégiát – írja a Magyar Hírlap.

A döntésre reagálva a lapnak elmondta, hogy Magyarország kiemelten fontos stratégiai kérdésként kezeli a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos tevékenységek szabályozását, a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét, amelyet az alaptörvény is rögzít.

Éppen ezért a tárca örömmel vette a bíróság ítéletét, ami tovább erősíti ezt a stratégiát.
Azt is kifejtette, hogy Magyarország mindig az elővigyázatosság elvét tartotta és tartja szem előtt. Határozott álláspontja szerint szigorú kockázatértékelés nélkül nem szabad az ilyen módszerekkel létrehozott termékek forgalmazását megengedni.

A miniszter hangsúlyozta, a GMO-mentesség a jövőben is gazdasági előnyt biztosít, védelmet jelent a hagyományos termelést folytató gazdáknak,

és segíti a GMO-mentes termelésből származó élelmiszerek piacának kialakítását.

Neked ajánljuk
Májusban átlépte az 51 ezret a zöld rendszámos autók száma itthon A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam