2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Katasztrofális a helyzet Németországban

Továbbra is tart és egyre nagyobb gondokat okoz az aszály és a hőség Németország nagy részén. A mezőgazdasági termelők országos szövetsége (DBV) egy szerdai előrejelzésében katasztrofális következményekre figyelmeztet.

A DBV jelentősen lefelé módosította a gabonatermésre adott prognózisát, a betakarítás első szakaszának végeztével frissített előrejelzés szerint 36 millió tonna lehet a termés, szemben az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagával és az előző prognózisban megadott 41 millióval.

Napraforgók egy aszályos mezőn, az észak-németországi Verdenben 2018. július 24-én Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann

Az eleve erősen visszafogott várakozásokhoz képest is gyenge adatok azt mutatják, hogy

az ország több régióját hónapok óta sújtó aszály katasztrofális következményekhez vezet, a növénytermesztés mellett az állattenyésztésben is.

Az érdekképviselet megismételte követelését, amely szerint a szövetségi kormánynak egymilliárd euró (322 milliárd forint) gyorssegélyhez kell juttatnia a károsult gazdákat a csődök elkerüléséhez – írta az MTI.

39 Celsius-fokot mutat a hőmérő higanyszála egy almafa mellett az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kamp-Lintfortban 2018. július 27-én. A német meteorológiai szolgálat, a DWD hőségriadót rendelt el az ország nagy részében Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Az ügy nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy Németország az utóbbi években rendre a második legnagyobb gabonatermesztő volt az Európai Unióban, a tejtermelésben pedig az első helyen állt.

A szövetségi kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy egyelőre a tartományok feladata a gazdák megsegítése, a szövetségi költségvetés forrásainak mozgósításáról pedig csak augusztus végén, a betakarítás után döntenek. Azonban a növénytermesztők és az állattenyésztők után az erődgazdálkodók is segítséget kérnek, szakmai szervezetük (BDF) szintén egymilliárd eurós támogatást sürget. Közleményük szerint

a vízhiány 500 millió növendék fa pusztulásával fenyeget. A 2018-as aszályban „kiszárad egy teljes erdőnemzedék”.

A kánikula és a szárazság az élet számos további területén nehézségeket okoz, például a közlekedésben. Az utakon sok helyütt felpúposodik, hullámosodik, nyomvályúsodik a felhevült burkolat, a folyami hajózást pedig több szakaszon le kellett állítani, a többi között az Elbán Drezdánál, ahol szinte teljesen kiszáradt a meder.

Berlinben az utcák és terek szinte néptelenek, a légkondicionált bevásárlóközpontokban viszont tömegek hűsölnek. A berliniek nehéz éjszakán vannak túl, szerdára virradóra éjszakai melegrekordot mértek, a legalacsonyabb hőmérséklet 24,4 Celsius-fok volt. Az eddigi rekord száz évnél is idősebb: 1905. július 2-án regisztrálták, akkor 23,8 fok volt a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a következő napokban is száraz és meleg idő várható, csütörtökön helyenként 36 fokos, pénteken akár 37 fokos hőség is lehet, és a legmagasabb nappali hőmérséklet még vasárnap is elérheti a 34 fokot Németországban.

Neked ajánljuk
Az eperrel kezdődnek a szedd magad akciók Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Speciális kertészeti és akvakultúrás termékek előállítását kutatják Veresegyházán Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam